Школа 2016: змінити вчителя

Перед 1 вересня батьки школярів гудуть — Міністерство освіти спростило явно перевантажену програму навчання у початкових класах і запровадило нові методики навчання. Ясно, що основні зміни торкнуться тих дітлахів, які підуть до школи у 2018 році, однак трохи легше мало б стати дихати і тим, що вчаться вже. «Z» зустрівся із заступником міністра освіти і науки України Павлом Хобзеєм, щоб розпитати про зміни у школі якомога детальніше. Говорили і з місцевим — львівським — чиновництвом від освіти. І з'ясувалося раптом, що головна проблема — це вчителі, яких заступник міністра відверто називає «слабкою ланкою» цілої реформи, додаючи, що буде добре, коли бодай 30% педагогічних колективів сприймуть новозапровадження належно…

 

 

Отже, без червоної ручки, без оцінок для першачків та з навчанням через гру. З 1 вересня в Україні змінять методи навчання у початковій школі та частково саму програму. Це стане першим кроком у ґлобальній шкільній реформі з переходом на 12-річну школу, яку в країні запровадять з 1 вересня 2018 року. Вчителів планують вчити «на ходу», а батьків просять пильнувати за процесом.

 

Ці зміни готували на відкритій платформі EdEra. На ній було зареєстровано 4 000 унікальних користувачів, які залишили понад 8 000 коментарів. У міністерстві освіти та науки України кажуть, 90% з них — це вчителі-практики.

 

Нові програми: розвантажили і спростили

 

Вже з 1 вересня дітям в молодшій школі буде навчатися легше, запевняють у Міністерстві освіти і науки України. Для цього затвердили 13 оновлених та «розвантажених» навчальних програм для школярів 1–4-х класів. Програми зробили максимально адаптованими до віку дитини, перенісши деякі теми у більш старші класи і скасувавши низку вимог, що ставилися перед молодшими школярами.

 

«Найбільших змін зазнала програма першого класу, найменших — четвертого. Але при цьому стандарти освіти ми не змінювали. Можливо, треба було зменшити кількість предметів, але наразі ми цього не зробили. Це питання стоятиме у 2018 році. Наприклад, пропонували забрати предмети "Я у світі" та "Основи здоров'я" та Інформатику. Вони дублювали програму інших предметів. Але поки що ми просто зняли дублювання», — пояснив у розмові із «Z» заступник міністра освіти і науки України Павло Хобзей.

 

Нові програми є з української мови, літературного читання, математики, інформатики, музичного мистецтва, образотворчого мистецтва, трудового навчання, фізичної культури, іноземних мов для загальноосвітніх та спеціальних навчальних закладів (англійська, німецька, французька та іспанська мови), природознавства, основ здоров'я та з предметів «Мистецтво» і «Я у світі».

 

Що ж конкретно змінилось? Зі слів Павла Хобзея, відтепер не лише не перевантажитимуть дітей темами, що повторюються, а й змінять підхід до викладання тем.

 

«Дитині не можна розбивати світ на пазлики, його треба вчити інтеґровано. Тому в методичних рекомендаціях ми дали більше інтеґрованих тем у перші–другі класі, як-от "Весна", "Ліс" тощо. Знання, які мали би дати дітям, просто мають розбити на ці теми», — пояснює заступник міністра.

 

Окремими предметами, які не будуть інтеґровані в інші, залишаться математика, іноземна мова та частково українська мова. Решта ж мають викладати через взаємне переплетення.

 

Найбільше змін в Міністерстві анонсують у програмі іноземної мови. Зокрема, у першому класі тепер не робитимуть акценту на написанні слів, а більше зосереджуватимуться на мовленні. У першому семестрі першого класу дітки будуть лише говорити, а от за ручки на уроках іноземної мови візьмуться пізніше. Змінили і підхід до вивчення тем. Замість розповідей про міста та країни, які, кажуть у Міністерстві, не були цікавими для дітей, тепер вчитимуть лише прості вислови й теми, що цікаві для учнів і пов'язані з повсякденним життям. Наприклад, тема про хобі, емоції людини тощо.

 

Помітними також є зміни у читанні. У програму додали 37 нових авторів, а вилучили майже 60. Відтепер діти читатимуть твори Мар'яни Савки, Марини та Сергія Дяченків, Катерини Бабкіної, Тараса Прохаська та багато інших.

 

«Ми усі дбаємо про те, аби розвинути в дітей інтерес до читання. Але якщо глянути на тексти у підручниках, вони зовсім не надихають наших дітей до читання. Вони не цікаві. Ми працювали з бібліотеками і визначили, які дитячі книжки найбільше читають учні перших–четвертих класів. Зараз ми працюємо над тим, аби видати читанку, щоб батьки з дітьми не шукали тексти, а мали підручник», — розповів Павло Хобзей.

 

Клацніть на зображення і прочитайте нові навчаьні програми для початкової школи

 

 

Ще одне нововведення — маленьким школярам не доведеться читати на швидкість. Відтепер акцент робитимуть на розумінні тексту.

 

Не надто наразі змінювали програму з математики. Однак підходи до її вивчення зробили трохи м'якшими. Учнів 1–2-х класів не змушуватимуть вчити напам'ять таблиці множення та ділення. Тим хто не знатиме їх, дозволять підглядати. Вимогу «знає» у програмі в цьому випадку замінили на «вміє» чи «застосовує».  Але це не означає, що діти зовсім її не вивчать. Знати обидві таблички учень повинен на кінець третього класу.

 

Стосувались зміни також і фізкультури. З предмету вилучили теорію і зробили акцент на практичних вміннях дітей. При тому забрали традиційні початки уроку зі слів «Рівняйсь! Струнко!». На уроках діти вчитимуть степ-аеробіку та фітбол, гратимуть в ігри, що спрямовані на розвиток командної співпраці. І головне — у початковій школі не буде нормативів.

 

Попри перегляд програм усіх предметів, зі слів Павла Хобзея, загалом програми від тих, що були, змінять лише на 5–10%. Основні ж зміни мають відбутись у методиках викладання.

 

Без оцінок і мінімум домашніх завдань

 

Діти в початкових класах будуть більше спілкуватися і висловлювати свою думку, а не просто зубрити предмети напам'ять, обіцяють у Міністерстві освіти України. Щоб це стало можливим, змінитися передусім мають вчителі та їхні методи викладання для дітей. У початковій школі обіцяють більше ігор та інтерактиву, через який вивчатимуть предмети.

 

«Ми провели нараду з методистами інститутів післядипломної освіти і розказали їм про зміни у методиках. Ми хочемо дати свободу вчителю. Розумію, що нею скористається невеликий відсоток. Але добрі вчителі мають це зробити. Тому ми зняли норматив, скільки годин треба використовувати на ту чи іншу тему. Вчитель, бачачи рівень учнів, сам має знати, скільки часу на що витрачати. Ми вивільнили час, аби вчитель міг розвивати компетенцію учня. Компетентності подаються через методики. Зазубрювання не має бути основною методикою. Нам дуже важливо, аби учні самовиражались та розвивались. Щоб дитина не просто давала ті відповіді, які дає вчитель, а щоб давала свої відповіді і обґрунтовувала їх. Нам важливо виховати вільних людей, які можуть сформулювати свою думку. Це складне завдання», — сказав Павло Хобзей.

 

У міністерстві кажуть, що акцентуватимуть не на страху дитини зробити помилку, як було раніше, а на створенні мотивації для розвитку та бажанні виправляти свої помилки. Для цього, зокрема, у 1–2-му класі дітям пропонують писати олівцем, щоб помилку можна було стерти. Водночас вчителям радять відмовитись від червоних ручок. Натомість користуватись ручками іншого кольору, або ж звертати увагу дітей на помилки.

 

«Треба, щоб помилки не були покаранням, а були стимулом для зростання. Має бути мотивація до розвитку, а не розвиток комплексів. Дитина не має боятись зробити помилки, але має їх розуміти і виправляти», — пояснює Павло Хобзей.

 

На це зорієнтовані й інші новозапровадження. Так, з вересня цього року вчителі не повинні знижувати оцінки за каліграфію, за «неправильний» відступ кількості клітинок та рядків, чи виправлення, і взагалі не ставитимуть оцінки за ведення зошита.

 

Важлива зміна також полягає у тому, що відтепер оцінювання — це конфіденційна інформація, яка стосується лише вчителя, дитини та її батьків. Навчальні досягнення учнів не мають озвучуватися на батьківських зборах чи вивішуватися публічно у вигляді рейтинґів. При тім оцінювання в 1-му класі немає, а 2-й клас також може не оцінюватися за рішенням педагогічної ради школи. З інформатики, музичного мистецтва, образотворчого мистецтва, основ здоров'я, фізкультури та трудового навчання учні балів не отримуватимуть.

 

Клацніть на зображення і ознайомтеся з ключовими тезами орієнтовних вимог до оцінювання навчальних досягнень учнів 1–4-х класів та методичними рекомендаціями до оновлених програм початкової школи

 

Кардинально поміняти планують і підхід до домашніх завдань. Відтепер дитина має вчитись у школі, тому обсяг домашньої роботи суттєво обмежили. Так, у першому класі домашніх завдань не має бути зовсім, в другому класі їх мають задавати не більше, ніж дитина може виконати самостійно за 45 хвилин, у третьому класі — за 1 годину 10 хвилин, в четвертому класі — за 1 годину 30 хвилин.

 

 

«Все впреться у вчителя»

 

Але хоч би як гарно виглядали плани, усе залежить від того, чи вдасться їх реалізувати. Найслабшою ланкою нової реформи, визнають у міністерстві, є вчителі.

 

«Ми розуміємо, що і підручники, і вчителі залишились ті самі. Все впреться у вчителя, і ми це розуміємо. Вони можуть і далі вчити так, як вчили до того. Це для нас найбільший виклик: аби якомога більше вчителів змінились. Ми розуміємо, що це не буде 100%. Я був би щасливий, якби змінилось 30% вчителів», — каже Павло Хобзей.

 

Зі слів начальниці управління освіти Львівської міської ради Зоряни Довганик, зміни потребуватимуть більшої уваги, зосередження та роботи вчителя. Адже новозапровадження мають зробити роботу вчителя більш креативною. До 1 вересня у Львові провели навчання для вчителів усіх перших класів. Протягом вересня навчання також пройдуть усі вчителі других–четвертих класів.

 

А у цьому зображенні — експрес-тест «Чи готовий вчитель початкових класів до роботи за оновленою програмою». Клацніть на картинку

 

Підпис: «Тест на знання змін до оновлених програм початковоі школи розробив і виклав у відкритий доступ директор Стрийської школи на Львівщині Сергій Запісов — і його вже пройшли понад тисяча вчителів. Це прекрасний приклад того, як нові технології дають змогу швидше і ефективніше доносити інформацію. Але найголовніше — це приклад того, що саме директори шкіл своєю позицією можуть пришвидшувати запровадження нових підходів до викладання у школах», — міністр освіти та науки України Лілія Гриневич. 

 

«У Львові є такі школи, які цілком працюють за допомогою інтерактивних методів. Але є і вчителі в школах, які самі використовують такі методи навчання. Звичайно, не усі це робили. Це не буде кардинальна зміна програми, але вчителям доведеться перевчитись і працювати по-новому. Складнощі будуть з тим, що не усі вчителі перевчаться одразу. Тому не всі використовуватимуть методики, які допомагатимуть дітям розвиватись», — каже Зоряна Довганик.

 

Зі слів очільниці міської освіти Львова, її дитина теж вчиться саме в такої вчительки, яка використовує нетрадиційні досі методики. Головні позитиви — до дітей починають прислухатись і вчать їх бути самостійними. Дитина починає сама приймати рішення, робити висновки, менше користується сторонньою допомогою.

 

«Я бачу це по своїй дитині. Вони вчаться відстоювати свою думку, пояснювати її, працювати в команді, розподіляти ролі і обирати лідера, презентувати свою роботу. Це дуже добре», — коментує Зоряна Довганик.

 

Водночас, навчальний рік ще не почався, а батьки вже б'ють на сполох. Лілія Гриневич на своїй сторінці у ФБ написала, що вже зараз від багатьох батьків надходять звернення, що на батьківських зборах вчителі дають зрозуміти, що не поспішатимуть із виконанням оновлених програм, критеріїв оцінювання і методичних рекомендацій. У міністерстві закликають самих батьків пильнувати, чи дотримуються вчителі нових правил викладання та програм. Якщо ж ні, радять спершу говорити з вчителем, а потім звертатись до директора школи та в міські управління освіти.

 

Експерти ж кажуть, що можливість контролю теоретично є, але навряд чи це може бути ефективним. Зі слів експерта Реанімаційного пакету реформ Володимира Бахрушина, все може звестися до того, що замінити конкретного вчителя не буде на кого.

 

«Значна частина вчителів не буде готова і не перейде до нових стандартів, або просто імітуватиме перехід. Але зміни передбачають велику волю вчителя, а це означає, що вчителі зможуть адаптуватись до змін з тією швидкістю, яка буде зручна для них. З одного боку, зміни підготували і ухвалили дуже швидко. Але про ці зміни говорять вже більше 10 років, але справа не рухалась з місця. З цього погляду це було радше навпаки — дуже довго. Зміни дуже добрі, але треба пам'ятати, що це ще не реформа. Це тимчасові заходи, які можна було зробити в межах чинних стандартів. Основні зміни на нас чекають у 2018 році», — резюмував Володимир Бахрушин.

 

31.08.2016