Російські гакери атакували центри кремлезнавства в США.

За оцінкою експертів, за атакою на як мінімум п'ять дослідницьких центрів та екаунти десятьох їхніх працівників стоїть та ж керована російською ФСБ група Cozy Bear, котра причетна до зламу серверів Національного комітету Демократичної партії США.

 

 

Про це повідомило в понеділок, 29 серпня, спеціалізоване видання Defense One з посиланням на слова керівника американської компанії CrowdStrike Дмитра Альперовича, котрий займається питаннями інтернет-безпеки.

 

Альперович не став називати центри, які зазнали атаки з міркувань інтересів своїх клієнтів, а також, щоб не поширювати інформацію, яку можуть використовувати інші гакери. Він лише зазначив, що всі організації були негайно сповіщені, щойно CrowdStrike виявила «дірки» в їхніх комп'ютерних системах. Альперович висловив сподівання, що зловмисникам навряд чи вдалося завантажити будь-яку інформацію.

 

Видання Defense One, своєю чергою, з'ясувало, що одним з об'єктів атаки став впливовий Центр стратегічних і міжнародних досліджень (Center for Strategic and International Studies – CSIS). Цю інформацію, не розголошуючи деталі, підтвердив виданню старший віце-президент CSIS зі зовнішніх зв'язків Ендрю Шварц.

 

«Це як відзнака – будь-який шанований мозковий центр повинен бути зламаний. Росіяни просто не розуміють ідеї незалежних інститутів, тому шукають таємні інструкції від Обами. Є й інша вигода: вони можуть піти до своїх босів, і показати здобуту інформацію, щоб довести свою спроможність як шпигунів», – розповів виданню ще один віце-президент CSIS Джеймс Ендрю Льюїс.

 

У CrowdStrike й інших фірмах, що займаються кібербезпекою, вважають, що група Cozy Bear пов'язана з ФСБ Росії. Окрім серверів Національного комітету Демократичної партії США, ці гакери стоять за атаками на сервери Білого дому, Держдепартаменту та Комітету начальників штабів збройних сил США. 

30.08.2016