Порошенко на параді закликав РФ не скалитись на Україну.

 

У Києві відбувся військовий парад, присвячений 25-й річниці Незалежності України.

 

Після підняття Державного Прапора і виконання Гімну України вулицею Хрещатик та майданом Незалежності прокрокували 4 тисячі воїнів Збройних сил, Нацґвардії, Держприкордонслужби, Нацполіції і стратегічного резерву ЗСУ. Окремою колоною пройшли ветерани АТО, пише "Новинарня".

 

Також прокрокували бійці спільної українсько-польсько-литовської бриґади. Зазначимо, що почесним гостем на параді був президент Польщі Анджей Дуда.

 

Під час урочистостей президент Порошенко присвоїв звання Героя України двом бійцям АТО – полковникові Андрію Ковальчуку (командир "львівської" 80-ї окремої аеромобільної бриґади) та капітанові Валерію Чибінеєву. Волонтери пишуть, що напередодні Чибінєєв – учасник низки доленосних боїв, військовик, що брав участь у порятунку солдатів, захоплював російських бойовиків у полон, – перебував на фронті, а про нагородження дізнався аж на параді, коли почув своє прізвище з вуст голови держави.

 

Військове звання “генерал-майор” отримав очільник Київського військового ліцею ім. Івана Богуна Ігор Гордійчук – леґендарний воїн на псевдо “Сумрак”, командир загону спецпризначення, який у 2014 році під час боїв за Савур-Могилу дістав важке поранення голови й довго лікувався, зокрема у США. Президент дякував “Сумраку” зі сльозами на очах – на думку глядачів, то була одна з найбільш зворушливих сцен святкового параду.

 

У параді було задіяно понад 200 одиниць військової техніки – найширша номенклатура за всі паради часів незалежності України.

 

Як наголосив у своєму виступі президент України Петро Порошенко, “за два роки війни ворогу не вдалося реалізувати жодної стратегічної задачі й поставити Україну на коліна". "За це свої життя віддали 2 504 українських воїнів“, – нагадав головнокомандувач.

 

Кажучи про військовий парад, Порошенко зауважив, що це – “реальний проґрес зміцнення обороноздатності держави”. З цього параду наші міжнародні партнери “отримають сиґнал, що Україна здатна сама себе захищати, але потребує подальшої підтримки".

 

“І нарешті, наш парад – це сиґнал і ворогу: українці серйозно готові й надалі боротися за свою незалежність. І тому аґресору краще згадати мудру пораду російського поета Володимира Маяковського: «Товарищ москаль, на Украину шуток не скаль»!” – наголосив президент.

 

Окремо голова держави привітав зі святом Незалежності українських патріотів на окупованих територіях. “Дорогі мої, ми вас любимо, ми про вас пам'ятаємо і наполегливо боремося за ваше повернення в Україну“, – запевнив Порошенко.

 

24.08.2016