Порошенко закликав збільшити частку української мови у телеефірі.

 

Президент України Петро Порошенко закликає збільшити частку української мови в ефірі українських телеканалів.

 

"Статус української мови як єдиної державної буде наповнюватися реальним змістом, але з повагою до прав національних меншин. Вони, як показали події останніх двох років, міцно стоять на позиціях українського державного патріотизму. І держава має це цінувати", – заявив Порошенко під час урочистої академія "Українці світу – Україні" у Національній опері, присвяченій українській діаспорі в світі.

 

Президент нагадав, що минулого місяця підписано закон, який передбачає збільшення частки україномовних пісень на радіостанціях.

 

"Користуючись нагодою, хочу публічно переказати «привіт» власникам та топ-менеджерам деяких телевізійних каналів: панове, частка української мови у вас неприпустимо мала. І перш ніж проявити законодавчу ініціативу, пропоную ринку згадати і про совість, і про саморегуляцію", – підкреслив Порошенко, за повідомленням відомчої прес-служби.

 

Президент зазначив, що зовнішня загроза прискорила процес формування сучасної української політичної нації на засадах громадянського патріотизму. Однак наскільки вражаючу єдність демонструє суспільство, настільки роз’єднаним та егоїстичним є політичний клас.

 

"Москва завжди користалася в своїх інтересах перевагами демократичних систем в сусідніх державах, щоб поглинути їх: починаючи з часів Новгорода та Речі Посполитої, завершуючи Центральною Європою після Другої світової. І зараз вона не приховує свого прагнення поміняти владу в Києві", – підкреслив Петро Порошенко, додавши, що протягом останніх тижнів до московської риторики повернулися вирази "хунта" і "люди, які захопили владу в Києві".

 

Глава держави закликав представників української діаспори допомогти в консолідації українських проєвропейських політичних сил. "Вас поважають і чують в більшості партій і громадських рухах", – попросив президент.

 

22.08.2016