Керівник передвиборчого штабу Дональда Трампа подав до демісії.

До такого кроку Пол Манафорт вдався після того, як спалахнув скандал навколо його зв’язків з екс-президентом України Віктором Януковичем і Партією регіонів.  

 

 

Кандидат від Республіканської партії на виборах президента США Дональд Трамп підтвердив відставку Манафорта в своїй заяві в п'ятницю, 19 серпня: «Сьогодні зранку Пол Манафорт подав відповідну заяву, і я прийняв його відставку з кампанії. Я дуже вдячний йому за велику роботу, яка допомогла нам опинитися там, де ми перебуваємо сьогодні. Пол справжній професіонал, і я бажаю йому всіляких успіхів».

 

Як з’ясували американські журналісти, фірма DMP International LLC Пола Манафорта організовувала свого часу таємне лобіювання в Сполучених Штатах інтересів української Партії регіонів в період правління президента Віктора Януковича. Про це повідомила в п'ятницю авторитетна газета Washington Post з покликом на наявне в розпорядженні журналістів електронне листування.

 

За даними видання, лобісти намагалися змінити громадську думку американців на користь тодішнього злочинного й проросійського режиму в Україні, дбаючи про те, щоб організувати позитивні відгуки про українських можновладців у газетах The New York Times і The Wall Street Journal, а також в повідомленнях інформаційної аґенції AP. Крім того, в їхнє завдання входило формування негативного іміджу Юлії Тимошенко – на той час головного опонента Януковича, котра перебувала в ув'язненні.

 

У справі лобіюванні також брав участь Рік Ґейтс – заступник Манафорта в штабі Трампа. Він особисто керував роботою двох відомих лобістських фірм у Вашингтоні – Mercury LLC і Podesta Group Inc.

 

Раніше Манафорт заявляв, що ніколи не працював для урядів України чи Росії. Ґейтс відмовився від коментарів. Згідно зі законодавством Сполучених Штатів, лобісти повинні повідомляти Міністерство юстиції США про зв'язки з іноземними партіями або політичними лідерами. Манафорт і Ґейтс цього не зробили, пославшись на те, що працювали не на український уряд, а на неурядову організацію «Європейський центр сучасної України», яка базувалася в Брюсселі.

 

Згідно з оприлюдненими документами, стало відомо про отримання Манафортом в 2012-2014 роках 12,7 млн ​​доларів від Партії регіонів і про таємний переказ ще 2,2 млн доларів регіоналів у вашингтонські лобістські фірми.

19.08.2016