Хакери пробили систему електронного декларування.

 

Народний депутат від "Народного фронту" Антон Геращенко заявив про проникнення хакерів у систему електронного декларування.

 

За його словами, "пробити" нинішній варіант системи може навіть хакер середнього рівня, інформує Еспресо.TV.

 

"Сьогодні у системі з’явилась декларація, заповнена невідомою особою від імені члена НАЗК Руслана Рябошапки. Там йдеться, що Рябошапка у 2015 році отримав як дохід 25 млн. грн. від невстановленого виробника програмного забезпечення. Цей запис зараз є в системі. Ми впевнені, що це зробив не Рябошапка", – сказав Геращенко.

 

Відзначимо, Рябошапка є найбільш бунтівним членом у складі НАЗК. Його обирали до складу комісії в жорсткому протистоянні між владними колами та громадськими середовищами. Рябошапка звинувачує владу в саботуванні системи електронного декларування.

 

Між тим, Антикорупційна аґенція повідомила про те, що вирішила відмовитися від ідентифікації в системі е-декларування через базу клієнтських даних банків (BankID). Надалі єдиним способом увійти до системи буде особистий ключ та посилений сертифікат відкритого ключа електронного цифрового підпису.

 

НАЗК також прийняла рішення про запуск повноцінної системи е-декларування з 1 вересня 2016 року. Особи, котрі подали декларації раніше, можуть не турбуватися, бо їхні звіти буде враховано. Втім, до 7 вересня вони мусять перевірити зміст поданих документів, "та у разі виявлення неповних або недостовірних відомостей подати виправлені документи".

 

19.08.2016