Мін'юст закликає перезапустити електронне декларування.

 

Заступник міністра юстиції України Наталія Севостьянова виступає за те, щоб систему електронного декларування перезапустили після того, як вона отримає належний державний сертифікат.

 

Про це вона сказала в інтерв'ю "5 каналу".

 

"Всі ці недоліки можна дуже швидко усунути, прийнявши просто комплексні рішення разом із НАЗК і Держспецзв'язком. На нашу думку, найкращим рішенням, мабуть, було б прийняти політичну відповідальність і внести зміни до рішення НАЗК про старт запуску системи. Як тільки недоліки будуть усунені, перезапустити її, для тог, щоб не було будь-яких інсинуацій", – заявила Севостьянова.

 

Заступниця міністра вважає, що робота над помилками може завершитися ще в серпні. "На мою думку, за тиждень чи за два можна усунути всі недоліки, які, можливо, були виявлені сторонами в процесі підготовки комплексної системи захисту інформації, і запустити її вже повністю, а не в такому режимі, як вона працює зараз. А насправді основні модулі системи були готові вже задовго до її старту. Це основні модулі, які передбачають подачу, збирання електронних декларацій, їх зберігання. Звичайно, дана система і технічне завдання для її розробки готувалося Світовим банком і їх експертами, після цього ПРООН найняли компанію, яка розробляла це програмне забезпечення", – зазначила заступниця міністра.

 

Севостьянова вважає, що після перезапуску електронної системи чиновники мають повторно заповнити декларації.

 

Зазначимо, запуск е-декларування в тестовому режимі супроводжується ризиком уникнення кримінальної відповідальності з боку чиновників за приховування статків. Як кажуть антикорупційні громадські організації, державні службовці можуть виграти свої потенційні справи в судах, адже реєстр – фактично неофіційний.

 

18.08.2016