У відновленому бункері часів Першої світової війни відкриють музей УСС.

 

У Тернопільській області в Бурканові Теребовлянського району продовжуються роботи з відновлення бункеру бригади Больцано Бурканівського укріпленого району австро-угорської армії часів Першої світової війни. Тут буде музей УСС, що його планують відкрити наприкінці серпня, повідомили в прес-службі Тернопільської облдержадміністрації.

 

Земляні роботи із розкопки входу та вікон бункера завершені, тепер потрібно зробити укріпну стіну (обшивку траншеї) – зараз ці роботи на початковому етапі. За словами історика та краєзнавця Сергія Ткачова, в Бурканові планують відновити первісний вигляд бункеру разом із кулеметними гніздами.

 

Він додав, що командний пункт в Бурканові добре збережений: аналогів у такому вигляді, яким є бункер Больцано, в Україні більше немає. 

 

На об’єкті планується створити форт-музей українських січових стрільців. У ньому у відкритому доступі можна буде ознайомитися з історією УСС. Урочисте відкриття відновленої споруди заплановане після Дня незалежності України.
 

Також, за задумом керівництва облдержадміністрації, фортифікаційна споруда в Бурканові в майбутньому має стати базовим табором для військово-патріотичного вишколу молоді.
 

У Бурканові розташовані ще два бункери часів Першої світової війни: кулеметний і артилерійський, один в полі, інший – в лісі.

08.08.2016