Інтернати для неповносправних пропонується замінити на спільноти підтриманого проживання.

 

Громадські активісти «Української благодійницької мережі» пропонують замінит ив Івано-Франківську інтернати для людей з обмеженими можливостями на спільноти підтриманого проживання, ідеться в сюжеті ТРК Вежа.

 

Активісти наголошують, що така практика є поширеною в Європі та США, а в Україні натомість діє радянська система інтернатів, де люди позбавлені особистого простору та інтеграції в суспільство, а часто – і прав людини.

 

В інтернатах Івано-Франківської області на утримання одного вихованця припадає трохи більше 5-ти тис. грн. Проблема в тому, що фінансування прив’язане до закладів, а не до людей, стверджують активісти, на відміну від Європейських країн, де в спільнотах підтриманого проживання бюджетні кошти закріплені за конкретними вихованцями.

 

Наразі в Україні немає жодної спільноти підтриманого проживання, яка була б у комунальному підпорядкуванні, а без гарантії бюджетного фінансування створювати подібні заклади ризиковано, додають в «Українській благодійницькій мережі». Вони повинні функціонувати у форматі комунально-громадського партнерства. Наразі ведуться пошуки громад, які готові прийняти такі спільноти.

03.08.2016