Чиновники планують закрити єдину на Львівщині школу для дітей з неврологічними розладами.

 

Лівчицька спеціальна ЗОШ-інтернат І-ІІ ступенів, комунальний заклад Львівської обласної ради, є спеціальною загальноосвітньою школою-інтернатом для розумово відсталих дітей, позбавлених батьківського піклування, інвалідів дитинства та дітей із синдромом Дауна.

 

Нещодавно департамент освіти Жидачівського району повідомив керівництво школи та батьків дітей, які там навчаються, про розформування закладу та розподілення дітей у інші школи-інтернати в області, пишуть "Варіанти".

 

Директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Любомира Мандзій зазначила, що Лівчицька школа-інтернат є закладом Львівської обласної ради, тому рішення про його ліквідацію ухвалює обласна рада.

 

«Станом на сьогодні розглядають варіанти доцільності функціонування цього закладу. Держава проводить політику повернення дітей із шкіл-інтернатів у сім’ї. Утримання однієї дитини коштує державі понад 100 тис. грн, а у цій школі зараз перебуває близько 50 дітей та більш як 60 працівників», – розповіла Любомира Мандзій.

 

За її словами, наразі в облдержадміністрації з’ясовують варіанти переведення дітей у інші заклади.

 

Голова Гніздичівської об'єднаної територіальної громади, куди входить село Лівчиці, Іван Оліяр пояснив, що закрити школу хочуть в рамках реформи освіти.

 

«Ідея в тому, щоби дітей з особливими потребами навчати у загальноосвітніх школах на інклюзії. Зараз школа є на балансі Львівської обласної ради. До кінця року її хочуть передати на баланс Гніздичівської ОТГ. Тому зараз просять владу розробити проект того, що там може бути. Можливо, й навчальний заклад. Також є пропозиція компромісного варіанту: поки що взяти школу на співфінансування, принаймні на наступний навчальний рік, і зберегти її. В облдержадміністрації кажуть: у школі 52 учні і 64 учителі, це невигідно. Влада об'єднаної територіальної громади поки що не знає, як усе вирішиться», – розповів Іван Оліяр.

 

Школа розташована у будівлі колишнього маєтку графа Строжинського, який був побудований у 1895 році. Палац має два поверхи і підвальні приміщення, а навколо нього є парк з алеями.

 

 

11.05.2017