Мистецтвознавці розшукали 400-літні ікони, що вважались втраченими.

 

У церкві села Великі Грибовичі на Львівщині знайшли ікони початку XVII ст. з іконостасу авторства Федора Сеньковича, які науковці вважали втраченими, інформує Zaxid.net.

 

Іконостас маляр створив на початку 1600-х років для Успенської церкви у Львові. Коли змінилася мода, львів'яни віддали іконостас Грибовичам. Там церква була значно нижча, тому сакральну композицію розформували, образи  розвішали у різні кутки храму.

 

Мар'яна Пелех, мистецтвознавець, віддавна досліджувала цю реліквію, зараз почала шукати втрачені елементи.

 

«Мені вдалося віднайти давнє фото іконостасу у грибовицькій церкві, там пророків значно більша кількість, ніж на даний час. На тих світлинах було представлено 14 пророків, а нині їх тільки 6», ― розповіла Мар'яна Пелех.

 

Пошуки стали успішними після візиту польської дослідниці Агнєшки Ґронек, яка прочитала у Мєчислава Гембаровича, що за іконостасом заховано втрачене. Почали шукати.

 

«Пані з Польщі почала заглядати за іконостас. Десь там, в тій книжці так написано, що за нашим іконостасом ще є ніби й інші ікони. І ми прийшли, подивилися зі священиком й іншими чоловіками, посвітили ліхтариком за Апостольським рядом ― ніби є. Залізли і ото витягнули цю ікону», – розповів паламар Юрій Олешкевич.

 

Віднайдений раритет ― це 400-літній картуш із іконами двох пророків.

 

Та у цьому храмі  можуть бути сховані ще три такі картуші.  Наразі науковці продовжують пошуки.

 

 

02.08.2016