Вступна кампанія: у "Києво-Могилянській академії" – абітурієнти із найвищими балами.

 

Міністерство освіти та науки повідомило, що 184 778 абітурієнтів рекомендовані до зарахування на місця державного замовлення на всі освітньо-кваліфікаційні рівні за підсумками вступної кампанії.

 

“Для Міністерства освіти і науки найбільш цікавим було отримати реальні дані та побачити, яким чином спрацює модель, коли місця держзамовлення розподіляються в залежності від преференцій сильних абітурієнтів і зараз у нас вже є попередні результати”, – розказала перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун, за повідомленням прес-служби МОН.

 

Завдяки системі “місце йде за абітурієнтом” перевагу на вступ до вищих навчальних закладів отримали абітурієнти з вищими балами ЗНО, таким чином вдалося підняти загальний прохідний бал на навчання за бюджетні кошти.

 

Згідно з попередніми даними, найбільшу кількість додаткових місць держзамовлення завдяки цьогорічному нововведенню “місце йде за абітурієнтом” отримала “Львівська політехніка” – порівняно з минулим роком вона отримала 498 додаткових місць. Друга позиція за КНУ ім Шевченка – 393; на третій сходинці – КНЕУ ім. Вадима Гетьмана (253 місця). При цім понад половина закладів у топ-20 – це регіональні ВНЗ, зокрема, ЛНУ ім Франка (210 додаткових місць), Кам'янець-Подільський університет ім. Огієнка (174), Чернівецький університет ім. Федьковича (169), Луцький національний технічний університет (122), ЛНУ ветеринарної медицини та біотехнологій ім. Гжицького (116) тощо.

 

"Це попередні результати. Вони демонструють, що місця зосередились в сильніших університетах, а побоювання, що все держзамовлення сконцентруються тільки в Києві, були явно перебільшені. Зокрема, ми бачимо, що в ТОП-20 вишів за збільшенням місць держзамовлення, понад половини - це не київські "виші". І основне, практика показала, що ця система підіймає прохідний бал, і кращі абітурієнти отримують можливість навчатися в університетах", – зазначила пані Совсун.

 

Що ж до розрізу у спеціяльностях, то найвищі результати ЗНО 2016 року серед охочих вступити на спеціальність "право" та "економіка" виявились у "Києво-Могилянській академії", а з програмного забезпечення – в університеті Шевченка.

 

Прохідний бал для вступу в НаУКМА на спеціальність "право" склав 184,48. А найменший серед "вишів" прохідний бал за цією спеціальністю є в університеті державної фіскальної служби – 146,8 (Ірпінь).

 

На спеціальність "економіка" у НаУКМА поріг для вступу склав 179,5. Найменший поріг для вступу на цю спеціальність зафіксували в Одеському національному політехнічному університеті - 169,95.

 

За напрямком "інженерія програмного забезпечення" найвищий бал виявився в університеті Шевченка – 184, а найменший - у Черкаському національному університеті Богдана Хмельницького – 161,9, інформує BBC Україна.

 

02.08.2016