Помер директор Інституту археології ЛНУ, дослідник Пліснеська Михайло Филипчук.

 

Учора, 31 липня, ввечері не стало Михайла Андрійовича Филипчука - багаторічного дослідника Пліснеська, керівника багатьох експедицій та незмінного директора Інституту археології ЛНУ ім. І. Франка. Про це ідеться у повідомленні на Facebook-сторінці Історико-культурного заповідника «Давній Пліснеськ».

 

«Саме йому вдалось зробити феноменальні відкриття, привернути увагу до Пліснеського городища українських та європейських дослідників. Михайло Андрійович став науковим і духовним наставником для не одного покоління археологів, надихнувши їх своїми ідеями і підтримуючи у всіх починаннях. Неможливо передати біль втрати. Висловлюємо щирі співчуття родині й близьким. Вічна пам'ять!», – зазначили співробітники заповідника.

 

Парастас за померлим відбудеться сьогодні, 1 серпня, о 20 год. с. Хишевичі Городоцького району Львівщини. Поховають Михайла Филипчука завтра, 2 серпня, об 11 год. В с. Хишевичі.

 

Михайло Филипчук народився у 1955 році на Снятинщині, закінчив історичний факультет Чернівецького університету.

 

З 1999 р. – доцент кафедри археології, античності та середньовіччя (з 2010 р. – кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки), з 2000 р. – директор Інституту археології Львівського національного університету ім. І. Франка. У 1996 р. захистив кандидатську дисертацію на тему «Слов’янські поселення VІІІ–Х ст. українського Прикарпаття» (науковий керівник – доц. О. М. Приходнюк).

 

Працював викладачем Виноградівського політехнікуму та СПТУ № 34 (1984–1986), науковим співробітником відділу археології Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України (1987–2000), заступником директора з наукової роботи НДІЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України (1996–1997).

 

Член Вченої ради історичного факультету Львівського національного університету ім. І. Франка (2000–2010). Стажувався в інституті «Перед- і ранньої історії» Віденського університету (1991).

 

Сфера наукових зацікавлень: ранньослов’янська проблематика: етногенез слов’ян; періодизація і хронологія старожитностей другої половини І тис. н. е. в українському Прикарпатті; система заселення українського Прикарпаття в І тис. н. е.; державотворчі процеси в західноукраїнському регіоні в другій половині І тис. н. е. за матеріалами археології.

 

Останні чверть століття археологічна експедиція під керівництвом Михайла Филипчука, а нині його сина Андрія Филипчука працює на Пліснеську.

01.08.2016