ОБСЄ, Рада Європи та США висловили стурбованість ситуацією в Єревані.

Передовсім йдеться про застосуванням сили вірменською поліцією під час розгону нічної демонстрації біля захопленого озброєною групою представників опозиційного руху «Сасна црер» поліцейського полку в столиці Вірменії.

 

 

Тим часом вірмени, котрі підтримують «Сасна црер» знову збираються на мітинг в центрі міста, не дивлячись на заборону мерії.

 

«Із занепокоєнням стежу за подіями у Вірменії – країні-члені Ради Європи, – де вже кілька днів збройна група утримує заручників в поліцейському відділку. Хотів би нагадати, що в країнах, які керуються верховенством закону, всі проблеми повинні вирішуватися шляхом політичного діалогу, з шануванням норм і стандартів демократії», – йдеться в заяві генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Яґланда.

.

Яґланд закликав всі сторони конфлікту припинити «цю небезпечну ситуацію і повернутися до використання демократичних засобів».

 

Схожі заяви зробили амбасада Сполучених Штатів у Вірменії та місцевий офіс Організації з безпеки і співпраці в Європі. США закликали владу сприяти «реалізації права громадян Вірменії на свободу слова та мирних зібрань», а демонстрантів – «висловлювати стриманість, утримуватися від насильства і уникати активних дій навколо будівлі поліції в Еребуні».

 

«Ситуація повинна бути вирішена, і громадський порядок повинен бути відновлений відповідно до верховенства закону. Ми закликаємо всі зацікавлені сторони проявити максимальну стриманість. Ми уважно стежимо за демонстраціями, які мали місце останнім часом у зв'язку з подіями в Еребуні, в тому числі за діями поліціянтів. Управління громадського порядку має здійснюватися в повній відповідності до принципів верховенства права і шанування основних прав. Забезпечення прав людини при проведенні масових заходів, мітингів і демонстрацій є ключовим елементом демократичної охорони правопорядку, заохочуваним ОБСЄ», – процитував заяву голови єреванського представництва ОБСЄ Арго Аваков вірменський інформаційний портал News.am.

 

У ніч на суботу внаслідок сутичок протестувальників з поліцією біля захопленої будівлі постраждало близько 30 осіб. Поліціянти застосовували спецзасоби проти демонстрантів, які виступають на підтримку групи «Сасна црер». Серед правоохоронців також були жертви, в тому числі один з вогнепальним пораненням. Повідомляється про постраждалих журналістів.

31.07.2016