"Нафтогаз" поскаржився Єврокомісії на Росію через зниження тиску в газогоні.

 

НАК "Нафтогаз України" звернулась до Європейської комісії з проханням розглянути питання про створення моніторингової місії для перевірки фактів значних перепадів тиску в російській газотранспортній системі на вході в газотранспортну систему України.

 

Про це повідомляє прес-служба "Нафтогазу".

 

Протягом останніх декількох днів "Укртрансгаз" фіксує поступове зниження тиску в ГТС на російському боці. Зокрема, тиск на газовимірювальній станції Суджа, ключовому пункті входу російського газу, який транспортується до ЄС територією України, зменшився з 63,5 атм 19 липня до 52,3 атм 26 липня. Натомість, згідно з контрактом, російський оператор зобов'язаний підтримувати тиск не менш ніж 60 атм в цьому пункті виходу. Схоже падіння тиску також було зафіксовано на газовимірювальній станції Писарівка, другому за величиною пункті надходження газу з Росії.

 

"Нафтогаз" наголошує, що компанія не отримала будь-яких попереджень або пояснень з боку "Газпрому". "Такі випадки падіння тиску і очевидна відсутність співпраці з боку російського оператора є технічним викликом, що ставить під загрозу стабільність транзиту російського газу до ЄС", – заявляє НАК.

 

"Ситуація вимагає всебічного обговорення за участі представників Європейської комісії та вважає за доцільне розглянути питання про застосування передбачених процедур, в тому числі, відповідно до прийнятого на 25-й конференції Енергетичної хартії рішення щодо Механізму раннього попередження (ССDEC2014 (14) TTG)", – ідеться у повідомленні.

 

29.07.2016