Вперше: сонцеліт обійшов світ

 

43 тисячі кілометрів, 550 годин польоту і 0 літрів гасу: вперше літак на сонячних батареях облетів навколо світу. 26 липня о 4 ранку за місцевим часом пілот Бертранд Піккард (Bertrand Piccard) посадив Solar Impulse 2 в Абу-Дабі, на місці, з якого розпочинався історичний політ в березні 2015-го. Рекорд повинен продемонструвати, що польоти можливі навіть без гасу, та сприяти напрацюванню альтернативних технологій.



Фото: Solar Impulse/ Revillard/ Rezo.ch

 

Одномісний сонцеліт Solar Impulse 2 здіймається в повітря лише завдяки сонячній енергії. Розмах його крил 72 метри, на яких розміщені 17 тисяч сонячних батарей, що живлять чотири двигуни і постачають струм до акумуляторів для нічних подорожей.

 

Упродовж рекордного польоту навколо світу пілоти Бертранд Піккард і Андре Боршберг (André Borschberg) почергово змінювали одне одного. Перелітаючи Атлантику та Тихий океан, обоє перебували в повітрі по три і п’ять днів безперервно.

 

Пунктом вильоту та фінального приземлення (після 17 етапів подорожі) для Solar Impulse 2 було Абу-Дабі. Після старту, що мав місце 9 березня 2015 року, літак вирушив у східному напрямку: через Оман, Індію, М’янму, Китай та Японію, а далі через Тихий океан до Гавайських островів. Звідти сонцеліт попрямував до Каліфорнії, над США – до Нью-Йорку, а потім на нього чекала подорож-нонстоп через Атлантику до Севільї в Іспанії. Зрештою з Єгипету Solar Impulse 2 повернувся до Об'єднаних Арабських Еміратів.




Приземлення Solar Impulse в вівторок, 26 липня в Абу-Дабі. Фото: Solar Impulse/ Revillard/ Rezo.ch


 

26 липня зранку, подолавши 43 тисячі кілометрів, літак приземлився на місці призначення. Це вперше літак, що живиться суто сонячною енергією, здійснив навколосвітню подорож. «Це прем’єра не лише в авіації, передусім це прем’єра в історії енергетики», – сказав Піккард після свого прибуття.

 

Незадовго перед приземленням Solar Impulse 2 взяв слово і генеральний секретат ООН Бан-Кі-Мун (Ban-Ki-Moon): «Це історичний день для капітана Піккарда, команди Solar Impulse та людства загалом. Сьогодні може успішно завершити ся навколосвітня подорож, проте перехід до майбутнього невичерпних природних ресурсів тільки розпочався. Команда Solar Impulse допомагає нам впоратися з цим переходом».

 

І для Піккарда з його напарником Андре Боршбергом найважливішим у досягнутому рекорді є не продуктивність польоту, а можливість продемонструвати: альтернативна енергія є придатною та надійною рушійною силою в авіації. «Пролетіти навіть якийсь відрізок на літакові цілком нового типу – це вже складно, – каже Боршберг. – Проте облетіти навколо світу – справжній виклик. Це доводить, що технологія направду надійна».

 

На думку обох пілотів, їхній рекордний політ засвідчує: техніку сонячних батарей можна використовувати значно ширше, ніж це відбувається сьогодні, – як у повітряних перевезеннях, так і повсякдень. «Чисті технології, аналогічні до тих, які ми використовували у Solar Impulse, можна застосовувати в повсякденному життя на Землі, щоб зменшити викиди CO2, – сказав Піккард після приземлення. – Solar Impulse – це лише початок, зараз мусимо рухатися вперед!».

 

Боршберг вважає, що через 10 років електролітаки долатимуть короткі дистанції і перевозитимуть до 50 пасажирів. «Своє визнання 100-відсоткові сонцельоти можуть здобувати ще тривалий час, проте електролітаками послуговуватимуться вже в недалекому майбутньому, – каже пілот. – Адже вони мають надзвичайні переваги, зокрема це стосується ефективності використаної енергії».

 

 

Solarflugzeug vollendet erste Weltumrundung

Scinexx.de, 26/07/2016

Зреферувала Соломія Кривенко

28.07.2016