Вашингтон підозрює Кремль у зламі пошти Демократичної партії США.

 

Як стверджує виборчий штаб ймовірного кандидата в президенти Сполучених Штатів від Демократичної партії Гілларі Клінтон, гакери, ймовірно пов'язані з Росією, зламали поштові сервери демократів в інтересах Дональда Трампа, кандидата від республіканців.

 

 

Федеральне бюро розслідувань США веде слідство у справі про витік електронної кореспонденції Національного комітету Демократичної партії Сполучених Штатів. Нагадаємо, що у п'ятницю, 22 липня, на сайті WikiLeaks з'явився масив електронних листів, з яких випливало, що Національний комітет допомагав Гілларі Клінтон у протистоянні з іншим претендентом від демократів Берні Сандерсом й намагався підірвати кампанію останнього. Надбанням гласності стали також аналітичні записки партії про Дональда Трампа.

 

Найприкріше для демократів, що витік інформації стався саме напередодні національного з'їзд партії у Філадельфії, на якому має бути номіновано кандидата на президентські вибори. Скандал уже призвів до відставки голови комітету партії Деббі Вассерман Шульц, котра мала головувати на з’їзді – повідомив телеканал NBCNews.

 

На тлі скандалу члени Демократичної партії США зробили спробу продемонструвати єдність і згуртованість на з'їзді партії. З рішучою підтримкою пані Клінтон виступив її конкурент Сандерс. Він закликав демократів об'єднатися навколо неї, щоб запобігти перемозі республіканця Дональда Трампа на майбутніх виборах.

 

«Будь-який об'єктивний спостерігач зробить висновок, що, з огляду на її ідеї та лідерські риси, Гілларі Клінтон повинна стати наступним президентом Сполучених Штатів. На цих виборах принципове значення має те, хто з кандидатів розуміє реальні проблеми, що стоять перед країною, і пропонує їхнє рішення, а не просто робить пишномовні заяви, залякує, ображає і вносить розкол», – заявив 74-річний Сандерс у своїй промові на з'їзді.

 

Тим не менше викрадення й публікація листів з архіву Демократичної партії досить відчутно вдарили і по іміджу партії, і по реноме головного претендента у президенти – Гілларі Клінтон. За всіма останніми соціологіями вона зараз програє Трампові. Щоправда багато експертів вважають це тимчасовим явищем.

 

Представники демократів виявили ще в квітні, що комп'ютерні сервери партії зазнали несанкціонованого втручання. Фахівці з кібербезпеки, найняті ними, встановили, що як мінімум дві спроби зроблені гакерськими групами, пов'язаними з російськими спецслужбами – ФСБ і ГРУ.

 

Цю ж тезу підтвердили представники спецслужб США. Два співробітника розвідструктур США на умовах анонімності розповіли кореспондентові радіо VOA, що гакерська атака може бути частиною масштабної кампанії президента Росії Володимира Путіна, який намагається протистояти тому, що в його розумінні є спробою Європейської Унії та НАТО ізолювати й послабити Росію. «Розвіддані, зібрані після зламу електронної пошти Національного комітету Демократичної партії, без сумніву вказують на те, що гакерська атака здійснювалася з Росії», – запевнив один зі співрозмовників, котрий бере безпосередню участь у розслідуванні.

 

«Безумовно, Росія досягла величезних успіхів у маніпулюванні інформацією в своїх стратегічних цілях. Приклад тому – інформаційна бульбашка, яку вона створили навколо своєї агресивної поведінки в Криму, Україні та інших країнах. Такий крок (злам поштової скриньки демократів – Z) сильно зміцнить позиції Кремля в грі», – так прокоментував інцидент Майкл Гейден, колишній директор ЦРУ і Агентства національної безпеки.

26.07.2016