Ґольфстрім захищає Європу від потепління

Найновіші дослідження вказують, що ослаблення Ґольфстріму матиме трохи інші наслідки, ніж ті, які досі передбачали науковці. Замість похолодання воно принесе європейському континенту полегшення під час ґлобального потепління. 



Схема перенесення тепла Ґольфстрімом
 

Досі науковці-кліматологи в унісон заявляли, що ослаблення чи навіть цілковите зникнення Ґольфстріму, пов'язане з ґлобальним потеплінням, може спровокувати кліматичну катастрофу в Європі. Адже саме завдяки Ґольфстріму температури взимку в Європі вищі, ніж в інших реґіонах планети на тих самих географічних широтах. Причина в тому, що внаслідок термохалінних циркуляцій ця течія переносить в напрямку європейського континенту величезні маси теплої води. Різниця між середньою температурою в Європі і, наприклад, у Сибіру може досягати аж 22 градусів Цельсія, і це робить Ґольфстрім однією з найбільших термічних аномалій на планеті.

 

Теплі води, що прибувають з течією до європейського континенту, віддають своє тепло під час випаровування. Це підіймає температуру на усьому континенті, а також зменшує їх солоність. Після охолодження води Ґольфстріму впадають углиб океану й повертаються назад до тропіків.

 

Але постійне зростання температур на планеті через ґлобальне потепління зумовлює танення північних льодовиків. Як наслідок, великі об'єми холодних, прісних вод прибувають до Ґольфстріму. Багато науковців непокоїлися, що це може призвести до суттєвого ослаблення і навість зникнення Ґольфстріму і, як наслідок, до локального «льодовикового періоду» в Європі.

 

Найновіше дослідження науковців із Сассекського університету, Університету Каліфорнії в Берклі та Народного автономного університету Мексики, однак, свідчать проти такого сценарію. Їхні результати вказують на те, що, незважаючи на ослаблення термохалінної циркуляції, температура в Європі зростатиме і надалі, хоча й повільніше, ніж на решті планети.

 

Європа може навіть виграти від ослаблення Ґольфстріму, оскільки кліматичні умови тут стануть сприятливішими, ніж на інших континентах, які більше потерпатимуть від ґлобального потепління. 

 

Michał Skubik

Słabnący Golfsztrom uchroni Europę przed globalnym ociepleniem

Wyborcza.pl 12/07/2016

Зреферував Євген Ланюк

20.07.2016