Клімат сьогодні найтепліший за останніх 125 тисяч років

 

Залежність сучасного суспільства від викопних видів палива зумовила безпрецедентне потепління клімату. Наслідки цього потепління можна спостерігати у всьому світі як рекордні посухи, лісові пожежі і повені. У звіті Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (МГЕЗК) сказано, що якщо викиди парникових газів не зменшаться, ситуація лише погіршуватиметься. Експерти наголошують, що майбутнє планети залежатиме від дій, які людство повинне зробити вже сьогодні.

Будинки у штаті Орегон, які у вересні 2020 року згоріли унаслідок лісових пожеж. Такі пожежі є одним із наслідків глобального потепління. Credit: David Ryder Getty Images​ 

 

«Докази можна бачити всюди. Якщо не почати діяти, ситуація стане справді критичною», – каже Сюебін Чжан, кліматолог з Міністерства охорони навколишнього середовища Канади в Торонто і головний автор-координатор звіту, опублікованого 9 серпня.

 

Якщо згідно із зобов’язанням, яке багато країн взяли на себе за останній рік, глобальні викиди парникових газів до середини століття впадуть до нуля [тобто вдасться досягнути балансу між кількістю викидів, що потрапляють в атмосферу, та кількістю, що видаляється з неї. – прим. перекл.], тоді світ зможе досягнути мети, поставленої у Паризькій угоді 2015 року, – не дозволити глобальному потеплінню перетнути позначку в 1,5° С вище доіндустріального рівня, стверджує Валері Массон-Дельмотт, кліматолог з Лабораторії наук про клімат і навколишнє середовище в Гіф-сюр-Іветт (Франція) і співголова робочої групи, яка підготувала теперішній звіт.

 

Якщо порівняти з періодом 1850-1900 рр., глобальна температура поверхні Землі вже збільшилася приблизно на 1,1° С. Це найвищий показник з часів останнього льодовикового періоду 125 тисяч років тому.

 

Одним з ключових параметрів, який дослідники використали для своїх прогнозів, стала так звана «чутливість клімату» – міра потепління, яку можна очікувати, якщо концентрація вуглекислого газу в атмосфері Землі збільшиться вдвічі порівняно з доіндустріальною епохою. Якщо світ не змінить своїх сьогоднішніх викидів парникових газів, то до середини 21 століття середня глобальна температура зросте на 2,1-3,5 ° C, що значно перевищує мету, встановлену Паризькою угодою. Навіть якщо країни суттєво зменшать свої викиди, згідно із прогнозом, наведеним у звіті, у найближчі десятиліття глобальні температури, ймовірно, однаково перевищать порогове значення у 1,5° C, а згодом трохи знизяться ближче до кінця століття.

 

У звіті перераховано безліч наслідків глобального потепління, які вже можна спостерігати від Північного полюса до Південного. Покриття морського льоду в Арктиці влітку минулого року, наприклад, було найменшим за останні тисячу років. Темп зменшення площі льодовиків не має прецедентів як мінімум вже дві тисячі років, а океани нагріваються найшвидше за 11 тисяч.  Екстремальні посухи торкнулися усіх регіонів Земної кулі, особливо Середземномор’я та південного заходу Африки.

 

За словами Чжана, якщо температура надалі зростатиме, погодні умови ставатимуть ще суворішими. Зокрема, якщо вона перетне позначку у 2° C, екстремальні погодні явища над сушею, які раніше відбувалися приблизно раз на пів століття, траплятимуться кожних чотири роки. Світу також належить приготуватися до поєднання кількох несприятливих факторів, таких як тривалі посухи і хвилі спеки.   

 

Навіть якщо глобальне потепління сьогодні дивом припиниться, льодовики, крижані щити та океани однаково відчуватимуть його наслідки ще століттями чи навіть тисячоліттями. Вони ще не пристосувалися до теперішнього рівня тепла, не кажучи вже про потепління в майбутньому. Згідно з прогнозами, рівень моря підвищиться на 2-3 метри протягом наступних двох тисяч років, якщо температура залишатиметься на рівні 1,5° C вище доіндустріального рівня, і до 6 метрів, якщо вона зросте на 2° C. Це змінить до невпізнання усі берегові лінії, які сьогодні населені сотнями мільйонів людей.  

 

У звіті також вказано, що не можна відкидати і ще гірших варіантів розвитку подій: повного зникнення льодовиків, масової втрати лісів чи зміни циркуляції океану, особливо у сценаріях з високими викидами парникових газів і значним потеплінням до кінця століття. Проте найбільша невизначеність у всіх прогнозах все-таки стосується не того, як поведе себе природа, а як діятимуть люди.

 

МГЕЗК попереджає про небезпеки глобального потепління вже тридцять років, але уряди ще досі не зробили рішучих дій, які потрібні для переходу на чисті джерела енергії і зменшення викиду парникових газів. Щоправда, тепер, коли наслідки глобального потепління вже видно у всьому світі, є надія, що щось таки зміниться, припускає Чжан.

 

Але ключовий меседж звіту МГЕЗК для світу такий: багатьох негативних сценаріїв ще є шанс уникнути, якщо почати діяти вже зараз.

 

Jeff Tollefson

IPCC climate report: Earth is warmer than it’s been in 125,000 years

Nature, 09/08/2021

Зреферував Є. Л.

10.08.2021