Відтепер містяни можуть самостійно ініціювати громадські слухання.

 

Львівська міська рада ухвалила тимчасовий порядок проведення громадських слухань у місті. Документ дає можливість мешканцям самостійно ініціювати громадські слухання, визначає перелік питань, для яких проведення громадських слухань є обов’язковим, та процедуру розгляду отриманих на слуханнях пропозицій, розповів начальник відділу громадського партнерства ЛМР Орест Файфурка, передає Львівська газета.

 

«Зараз у Львові розробляють новий статут міста, який, зокрема, регулюватиме і процедуру проведення громадських слухань. Попередній статут 2002 року вже дещо застарілий щодо процедури проведення громадських слухань. Цей тимчасовий порядок дозволить відпрацювати процедуру, яка увійде уже в новий статут», – розповів Орест Файфурка.

 

«Положення розширило коло ініціаторів громадських слухань. Тепер це право також дістали жителі міста, якщо їх є 75 осіб, 1/10 депутатського складу ЛМР, а також громадські організації. Щоб ініціювати обговорення, потрібно заповнити спеціальну форму, зібрати підписи у спеціальний підписний лист та подати їх у Центр обслуговування мешканців. Секретаріат ради розгляне звернення і в 5-денний термін запланує проведення такого слухання», − каже Орест Файфурка.

 

Громадське слухання повинно відбутись не раніше ніж через 10 і не пізніше як 25 календарних днів від дати оприлюднення оголошення. При цьому перелік тем, щодо яких можна ініціювати слухання, теж визначається тимчасовим положенням.
Ще одна новела положення – обов’язкові громадські слухання, якщо йдеться про будівництво та реконструкцію у зоні історичного ареалу міста, ухвалення програм соціально-економічного та культурного розвитку міста; затвердження генерального плану міста, планів зонування та детальних планів території;  затвердження переліку об’єктів, видатки на які будуть проводитися за рахунок коштів бюджету розвитку міського бюджету.

 

Відповідно до положення, громадське слухання з питань локального значення проводитимуть поблизу об’єкта громадського слухання.

 

Положення регламентуватиме процедуру проведення громадських слухань у м. Львові до моменту затвердження Львівською міською радою Статуту територіальної громади м. Львова у новій редакції.

 

Ознайомитися із тимчасовим положенням та отримати бланк повідомлення про ініціювання проведення громадського слухання можна тут.

18.07.2016