В ООН заявили про «кричущу безкарність» убивств на Донбасі.

 

Управління верховного комісара ООН з прав людини зазначає, що збройний конфлікт на Донбасі "підживлюється припливом іноземних бойовиків і зброї з Російської Федерації і є основною причиною більшості порушень права на життя в Україні за останні два роки" і призвів до загибелі до двох тисяч цивільних осіб.

 

Про це йдеться у доповіді, яка охоплює період від січня 2014 року до травеня 2016 року, підготованій місією ООН з моніторинґу дотримання прав людини в Україні, інформує УНІАН.

 

За даними інспекторів, до 90% смертей цивільних осіб стали наслідком невибіркових обстрілів населених районів, а декотрі з них можуть кваліфікуватися як воєнні злочини та/або злочини проти людяності. У доповіді зазначається, що "безкарність убивств залишається кричущою, заохочуючи їх вчинення і підриваючи перспективи відновлення справедливості".

 

У 20-сторінковій доповіді і 31-сторінковому додатку до неї (в якому описуються понад 60 випадків) основна увага приділяється випадкам імовірних убивств цивільного населення або осіб, іншим чином захищених з боку міжнародного гуманітарного права в зоні конфлікту.

 

"Значна кількість осіб, включно з цивільними, були страчені без належного судового розгляду чи померли в місцях утримання під вартою. Більшість таких убивств сталися в 2015 році і на початку 2016 року", – йдеться в документі.

 

Згідно з доповіддю, збройні групи страчували переважно активних прихильників єдності України або людей, тимчасом як українські сили – осіб, імовірно причетних до озброєних груп або надання їм підтримки, або з "сепаратистськими" або "проросійськими" поглядами. У доповіді наголошується, що відсутність дисципліни була поширеною серед зібраних нашвидкуруч збройних груп, а також серед мобілізованих поспіхом українських військовослужбовців і добровольців. Ці фактори призвели до неприборканого права сильного, за яким озброєні люди охоче вдаються до насильства щодо цивільних осіб, особливо до тих, хто "не послухався" їхніх наказів.

 

Уряд розслідував і притягнув до відповідальності декількох винуватців з лав своїх Збройних сил і сил безпеки, сказано в доповіді. У деяких випадках, на думку офісу ООН, розслідування є повільним або "затягування" розслідування є навмисним, що дає можливість імовірним порушникам уникнути правосуддя.

 

14.07.2016