Сихівський суд відмовився українізувати клавіатуру ноутбуків Lenovo — "аби не порушувати права російськомовного населення".

 

Львівський активіст Святослав Літинський повідомив на своїй сторінці в мережі Facebook, що сьогодні, 13 липня, Сихівський районний суд Львова відхилив його позов про те, аби поряд з російськими літерами на клавіатурі ноутбуків додали українські.

 

«Зі слів суду: "Щоб не порушувати права російськомовних українців - відмовити в клопотанні".

Ми просили, щоб поряд з російськими додали українські букви на клавіатурі», – написав Святослав Літинський.

 

Присутній на засіданні Андрій Кавчук розповів, що позов стосувався захисту прав споживачів на маркування продукції.

 

«В судовому засіданні щодо захисту прав споживача на маркування продукції - ноутбука Lenovo українською мовою, підтримуємо Святослава Літинського проти продавця – інтернет-магазина «5ок», що заперечує проти позову і вважає, що на клавіатурі достатньо іноземної мови окупанта.

 

Позиція позивача обґрунтована, з підкрипленням нормативної бази. Суддя реально здивована, що відсутність української мови є порушеням прав споживача в Україні», – написав він на своїй сторінці в мережі Facebook.

 

Справу розглядала суддя Олена Горбань, яка у листопаді 2013 року указом Віктора Януковича була призначена суддею Єнакієвського міського суду Донецької області.

13.07.2016