Івано-Франківська облрада виділить кошти на захист дерев’яних церков.

 

Івано-Франківська обласна рада ухвалила зміни до регіональної програми «Духовне життя» на 2016-2020 роки і виділила кошти для протипожежного захисту культових споруд, передає "Бліц-Інфо".

 

«Прийнявши програму "Духовне життя" ми маємо можливість співпрацювати з церквою, надаючи фінансову підтримку, адже  почастішали випадки самозагорання чи загорання з інших причин. Щоб випередити такі випадки, вирішили виділити кошти на захист стареньких храмів», - сказав голова облради Олександр Сич.

 

Відповідно до документу, протягом п’яти років на співфінансування протипожежних заходів планується виділити з обласного бюджету  3 млн 100 тис. грн. Зокрема у 2016 році на сприяння забезпечення пожежної охорони із залученням техніки під час проведення релігійних заходів повинні виділити 20 тисяч. На забезпечення своєчасного проведення вогнезахисного просочення дерев'яних конструкцій культових споруд – 175 тисяч. І ще 425 тисяч виділять на обладнання культових споруд системами протипожежного захисту .

 

Як пояснив начальник управління культури, національностей і релігій ОДА Володимир Федорак, за збереження церковного майна відповідає церковна громада, що повинна мати засоби протипожежного захисту. Проте, враховуючи, що ці храми є внесені в реєстр пам’яток місцевого чи національного значення, держава також повинна дбати про ці об’єкти.

 

«На Прикарпатті є понад 450 дерев’яних храмів і дзвіниць, з яких 100 об’єктів мають значну культурну цінність. Управління культури ніяк не може вплинути на громаду, якій належить храм, щоб захищала пам’ятку, проте ми можемо посприяти у її збереженні», - сказав Володимир Федорак.

 

За словами начальника Управління ДСНС України в області Володимира Чернецького, на Прикарпатті одиниці релігійних споруд обладнані системами протипожежного захисту. А щодо вогнезахисного просочення, то, перш за все, у перелік потраплять храми де вже були пожежі, дерев’яні церкви, що належать до пам’яток архітектури і мають культурну цінність та церкви де проходять прощі (Крилос і Манява).

 

Як повідомляв Z, нещодвно ущент згорів дерев'яний храм у Чернієві неподалік від Івано-Франківська.

 

 

13.07.2016