Перемога партії забудовників

Шоста сесія Івано-Франківської міської ради претендує на статус найскандальнішої за весь час роботи новообраного складу депутатів. Міська рада затвердила вісім рішень, які відкривають шлях до масштабної забудови Івано-Франківська.

 

 

Скандал почався із засідання земельної комісії Івано-Франківської міської ради. У минулих каденціях комісія провадилася тільки за зачиненими дверима. Та оскільки усі політичні сили, які тепер репрезентують громаду міста у самоврядному органі, перед виборами багато говорили про відкритість і прозорість, продовжувати таку практику не ризикнули. Тому цього разу журналістів та активістів таки допустили до участі у засіданні. Ключовими питаннями засідання мали стати проекти рішення про розробку детальних планів територій шести кварталів міста.

 

Нагадаємо, що минулого року тривав процес внесення змін до генерального плану Івано-Франківська. Щоправда,  закінчився він, цей процес, безрезультатно: суперечності навколо генплану були такими серйозними, що більшість у міській раді вирішила не ухвалювати генплан і не створювати зайвого збурення напередодні місцевих виборів.

 

Тим часом будівельні компанії вже запланували серйозні проекти, які потребують зміни генплану. Йдеться насамперед про зміну цільового призначення кількох промислових зон, на територіях яких планують збудувати житлові комплекси. Житло тепер забезпечує найшвидший обіг капіталу. Зважаючи на доволі низький рівень середньої зарплатні у реґіоні, основними інвесторами у житлове будівництво залишаються заробітчани. Вважається, що саме вони спровокували будівельний бум в Франківську, який за темпами появи нового житла поступається лише кільком великим обласним центрам і столиці.

 

Отже, на засідання земельної комісії винесли проекти рішень про розробку детальних планів територій колишнього заводу «Промприлад», шкірфірми «Плай», території колишнього асфальтного заводу. Ще три проекти рішень стосувалися до зміни функціонального призначення земель. Члени земельної комісії планували швидко затвердити проекти рішень і винести їх на сесію. Однак журналісти й активісти закликали зробити доповідь щодо кожного пункту, розповісти, що саме планують будувати, і показати графічні матеріали кожного проекту.

 

Представник Департаменту архітектури та містобудування, якого відрядили на засідання комісії, виявився неготовим розкрити такі секрети. Однак в руки журналістів таки потрапило кілька проектів рішень з графічними зображеннями. Найбільшу увагу привернув проект забудови кварталу в межах вулиць Крайківського–Макогона–Промислової. Це зона промислової забудови, в центрі якої розміщений колишній асфальтний завод, який вже кілька років не працює. Поряд із заводом міститься зона малоповерхової приватної забудови. Не так далеко — залізничний вокзал і центральна частина міста, тому інтерес забудовників до цієї території цілком зрозумілий. З проекту, який показали на комісії, стало зрозуміло, що влада планує забудувати цю територію 33 будинками від 9 до 16 поверхів. І все це на території площею 3,5 гектара.  

 

Проект забудови промислової зони між вулицями Макогона та Промисловою

 

Новина шокувала, тож представники громади запропонували зняти питання, що стосуються забудови, з порядку денного сесії на довивчення. Депутати погодились.

 

Такий перебіг подій, очевидно, не входив у плани забудовників, і вже наступного дня земельна комісія засідала знову, але не була при тому попередньо публічно анонсована. Цього разу всі проекти забудов були підтримані і їх винесли на розгляд сесії Івано-Франківської міської ради.

 

Найбільші дискусії в сесійній залі розгорнулись навколо питання вже згаданої промислової зони в межах вулиць Макогона–Промислової. На сесію прийшли місцеві мешканці, які довідалися про перспективи будівництва висоток поряд з їхніми будинками. Вони закликали міського голову зняти ці питання з порядку денного і перепровадити громадські слухання. Руслан Марцінків заявив, що громадські слухання будуть лише після затвердження плану забудови цієї території. Громадські активісти пояснюють впертість міського голови тим, що у цьому будівельному проекті зацікавлений сам Ігор Кривецький — фінансовий покровитель ВО «Свобода», знаний за прізвиськом «Пупс».

 

Руслан Марцінків заявив, що він вважає цей проект позитивним для міста, а у виступах незгодних побачив політичний підтекст. Мешканці кварталу зустріли ці слова бурмистра вигуками обурення, і на їхній захист став колишній міський голова, а нині депутат міської ради Віктор Анушкевичус.

«Це афера, бо коли з аукціону продавалось приміщення ШРБУ, за ним була закріплена ділянка 0,8 га, потім намагалися "продавити" і "продавили" через сесію міської ради 1,8 га. Я наклав на це рішення вето, яке не було подолане. На минулій сесії це питання було "продавлене", і Ви, Руслан Романович, підписали це рішення, яке суперечить чинному законодавству. Але це питання Ваше і правоохоронних органів», — заявив Анушкевичус.

Він розповів, що поряд з майбутньою забудовою має виробничі приміщення і що вся ця територія стоїть на болотах і торф'яниках. Зі слів Анушкевичуса, будівельники, які будували у цьому районі, розповідали йому, що палі просто пропадали у болотистому ґрунті. «Це буде дуже велика афера, і хтось від того постраждає», — припустив екс-бурмистер.

 

Усі ці арґументи не вплинули на присутніх на сесії депутатів: під крики «Ганьба!» 28 з 42 проголосували за рішення про забудову. Підтримали проект ВО «Свобода», БПП, «Батьківщина» й депутати від «Самопомочі».

 

Насамкінець нагадаємо, що напередодні місцевих виборів франківська «Свобода» презентувала стратегію розвитку міста на наступні 5 років. Виступив і кандидат у міські голови Івано-Франківська Руслан Марцінків. Він визначив 7 тез програми, які «свободівці» продовжать реалізовувати перед усім іншим. Першими двома тезами були такі: 1) місто відкритої влади, близької до людей; 2) місто, вільне від хаотичних забудов. І тут одне з двох: або чинний бурмистер Франківська не вважає будівництво трьох десятків багатоповерхівок на площі 3,5 га «хаотичною забудовою», або він почав порушувати принципи, яких обіцяв дотримуватися менш як рік тому…

 

12.07.2016