НАБУ скаржиться, що інші правоохоронні органи зазіхають на підслідність корупційних злочинів.

 

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура виступили з критикою операції затримання заступника міністра охорони здоров'я Роман Василишина й наголосили, що втручанням слідчих "звичайної" прокуратури та СБУ до кримінальної справи, котра насправді є підслідною новоствореним антикорупційним органам, створюються підвалини для провалу розслідування та виправдального вироку.

 

"Посада затриманого заступника міністра відноситься до категорії «А», а злочин, за яким прокуратура м. Києва здійснює досудове розслідування – є корупційним, а отже, згідно зі статтею 216 Кримінального процесуального кодексу України, цей злочин є підслідним Національному антикорупційному бюро України. Відповідно, процесуальне керівництво у даному кримінальному провадженні від самого початку має здійснюватися спеціалізованими антикорупційними прокурорами, а усі процесуальні та слідчі дії (затримання, оголошення підозри, обрання запобіжного заходу тощо) – детективами НАБУ, а не співробітниками органів прокуратури чи інших правоохоронних органів", – ідеться у заяві відомств.

 

НАБУ та САП наголошують: "Будь-яке втручання в чужу підслідність створює ризик визнання недопустимими доказів як таких, що були отримані з порушенням процесуального законодавства, і, відповідно, створює умови для уникнення підозрюваним відповідальності за скоєні кримінальні правопорушення".

 

"Підслідність правопорушень чітко регулюється чинним законодавством. Згідно ч. 5 ст. 36 КПК забороняється доручати здійснення досудового розслідування кримінального правопорушення, віднесеного до підслідності Національного антикорупційного бюро України, іншому органу досудового розслідування", – ідеться у заяві.

 

НАБУ та САП не мають намір надсилати до прокуратури клопотання про витребування провадження щодо Василишина. "Відповідальність за результати цих досудових розслідувань мають нести ті органи, які розпочали розслідування із порушенням закону", – підкреслюють антикорупційні відомства.

 

Станом на 8 липня 2016 року антикорупційна прокуратура зафіксувала вже десяток спроб передачі до НАБУ справ, які починали розслідуватися іншими правоохоронними органами.

 

Зокрема, йдеться про прецедент з мером Вишгорода Олексієм Момотом: у квітні його затримали СБУ та прокуратура Київської області на отриманні хабаря, проте вже за два місяці Апеляційний суд Києва скасував арешт Момота через те, що "досудове розслідування здійснювалось неуповноваженим органом досудового розслідування, при цьому неякісно, з істотними порушеннями вимог КПК України".

 

"Гучний розголос, якого набуває кожне затримання високопосадових хабарників, підвищує очікування суспільства щодо справедливого покарання корупціонерів. Натомість подібні дії органів прокуратури, які унеможливлюють ведення якісного досудового розслідування і отримання справедливого вироку суду, підривають довіру до усієї правоохоронної системи України, в тому числі до таких нових антикорупційних інституцій, як НАБУ і САП, покликаних викорінювати корупцію у найвищих ешелонах влади", – підсумовується у заяві.

 

08.07.2016