Державний секретар США Джон Керрі під час свого візиту до Києва заявив, що повне виконання мінських угод можна розпочати вже за дуже короткий час.

 

Таку заяву він зробив на спільній прес-конференції з президентом Петром Порошенком, інформує УНІАН.

 

"Я певний, що за час, що в нас залишився, є можливість за дуже короткий період почати повну імплементацію", – заявив Керрі, відповідаючи на питання про перспективи виконання мінських угод іще за час каденції адміністрації Барака Обами.

 

Керрі висловив переконання, що "необхідно знайти спосіб для просування далі, який об'єднав би інтереси усіх сторін справедливим і розумним чином".

 

Державний секретар додав, що президент Порошенко вже досягнув великого прогресу у виконанні мінських угод, і зокрема, у політичних аспектах.

 

Представник Білого дому запевнив, що "найшвидший шлях по-справжньому вирішити конфлікт полягає через повне виконання мінських угод". При цім критерії, за його словами, не викликають жодних сумнівів: йдеться про справжній режим припинення вогню на лінії зіткнення, про необмежений доступ Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ до всіх районів Донбасу аж до українсько-російського кордону, про повернення всіх заручників, про вільні та справедливі вибори на Донбасі, які відповідають стандартам ОБСЄ та українській Конституції, про виведення всього іноземного озброєння та сил. "І в кінцевому підсумку повернення Україні суверенітету в межах її міжнародно визнаного кордону", – додав Керрі.

 

Державний секретар запевнив, що санкції проти Росії триватимуть, поки Україна демонструватиме добросовісне виконання "Мінська", а РФ зриватиме процес. "Якщо Росія обере шлях деескалації та повного виконання "Мінська", міжнародна спільнота, усі з нас вітатимуть це. І ми зобов'язуємося тісно співпрацювати з президентом Петром Порошенком, щоб переконатися, що його уряд та Україна докладають своїх зусиль для дотримання виконання мінських обов'язків", – заявив Керрі.

 

"Якщо Росія не рухатиметься в напрямку прийняття цієї можливості для деескалації, тоді санкції залишатимуться у силі", – наголосив представник США.

 

Керрі повідомив, що на саміті НАТО у Варшаві у найближчі дні відбудуться переговори за участю лідерів США, Німеччини, Франції і України – сторони шукатимуть можливості просунутися у виконанні мінських угод, зокрема в питанні виборів на Донбасі. "У Варшаві США продовжать роботу з Німеччиною та Францією для того, щоб накреслити напрямок з президентом Петром Порошенком та його командою для забезпечення того необхідного рівня безпеки, який надасть можливість провести вибори, а по інших аспектах "Мінська" – просунутися далі", – анонсував Керрі.

 

07.07.2016