Садовий і його м'яка подушка

Андрій Садовий внаслідок трагедії на Грибовицькому звалищі втратив 30% тих, хто задоволений його роботою як міського голови, та у рейтинґу довіри як політик. Але попри ці катастрофічні цифри саме він залишається найпопулярнішим політиком у Львові — мешканці міста та області готові найбільше голосувати за нього та його політичну силу «Самопоміч» на виборах президента чи у парламент. Це паскудна звістка для політичних супротивників Андрія Івановича, які відверто недопрацьовують…

 

 

Мінус 30%

 

Позбутися за рік 30% «народного задоволення» для будь якого бурмистра України та й навіть не бурмистра, було би рівнозначне катастрофі, але це не про Андрія Садового, бо навіть із такими втратами його бурмистерством втішаються 41% містян.

 

 

Оприлюднене сьогодні опитування соціологічної групи «Рейтинґ» показує, що число незадоволених діяльністю міського голови Львова чи не вперше перевищило показник задоволених — 56% проти 41%. При тому, що число «цілком задоволених» зменшилося майже утричі порівняно з минулорічним опитуванням «Рейтинґу» — з 23% до 8%. А от число «цілком незадоволених» зросло з 11% до 20%. Єдина константа в обох опитуваннях — ті, котрі не знали, як відповісти; за два роки поспіль їх назбиралося 4% від числа усіх учасників опитування.

 

Очільник «Рейтинґу» Олексій Антипович пов'язує різке падіння рівня задоволеності бурмистром Львова з пожежею на Грибовицькому звалищі, загибеллю чотирьох осіб та подальшими проблемами з вивезенням сміття з міста, а також подіями біля міської ради Львова під час сесійного засідання 9 червня.

 

Ще один «мінус» Садового пов'язаний з Надією Савченко, яка випередила львівського міського голову в рейтинґу народної довіри. Звільнена полонянка має довіру 59% мешканців Львівщини, тимчасом як показник Садового застиг на позначці 50% серед мешканців області. У самому Львові справи ще гірші — Садового посунув на третю позицію Міхеїл Саакашвілі, а четвертому в списку Анатолію Гриценкові довіряють лише на два відсотки менше мешканців Львова, аніж Садовому. Є й приємні новини: рейтинґ Петра Порошенка зменшився у понад два рази порівняно з минулим роком, а показники Арсенія Яценюка взагалі балансують на межі соціологічної похибки.

 

 

Щоправда, боятися Надії Савченко українським політикам не варто, вважає Олексій Антипович. З його слів, електоральний потенціал культової полонянки, що його збадав «Рейтинґ», наразі перебуває «на фоновому рівні», а останні висловлювання новоспеченого політика радше віднімають від популярності, аніж додають до неї.

 

Але попри всі ці іміджеві та рейтинґові втрати Андрій Садовий залишається політиком №1 у Львові. На думку Олексія Антиповича, «подушка настільки велика», що вона поки що пом'якшує всі удари долі, які останнім часом посипалися на львівського міського голову, наче з рогу «достатку».

«Садовий залишається лідером мерських перегонів, він має величезний запас довіри, та й опонентів наразі немає», — каже соціолог.

 

 

Мабуть, остання фраза і є ключовою. За останні майже 10 років львівські політики з більшою чи меншою харизмою знову пішли навертати Україну, і це їм почасти і подекуди вдається, а от з-поміж тих, котрі залишилися вдома, гідного конкурента Садовому так і не вийшло. І це продемонстрували минулі вибори міського голови й величезний розрив між Андрієм Івановичем та найближчим конкурентом — показники пана Кошулинського, щоб зрівнятися з чинним бурмистром, треба було множити на три. Певна річ, що з такими результатами недовго й розмерзитися та запаніти доконечно, що наш міський голова і зробив. Але небесна канцелярія вирішила інакше, відтак за один місяць «задоволених» бурмистром різко поменшало, а роботи та мороки у Садового і його «тимурівців» стало більше.

 

До речі, 30% опитаних вважають, що у Грибовицькій трагедії провина лягає на міську владу Львова, і ще 23% переконані, що в цьому винна влада області. А 90% учасників опитування вважають, що для вирішення проблеми треба збудувати сміттєпереробний завод.

 

Ті самі граблі, але у профіль

 

І хоч би як це було печально для політичних опонентів «Самопомочі» та її лідера, але Грибовицька трагедія і пов'язані з нею колізії не змогли втоптати у болото світлий образ львівського бурмистра, дбайливо виплеканий медіями.

 

Якби вибори президента України відбувалися наступної неділі, то за Садового проголосували б 15,9% львів'ян та мешканців області, готових взяти участь у голосуванні. За ним йде лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко — 10,5%, чинний президент Петро Порошенко має симпатії 10% мешканців Львівщини, і його майже наздоганяє лідер «Громадянської позиції» Анатолій Гриценко — 9,8%.

 

 

Олег Тягнибок, за даними опитування, набрав би 3,8%, поступившись Ляшкові та Ярошеві — за цих політиків згодні віддати голоси понад 5% виборців області.

 

Водночас понад 14% опитаних взагалі не планують йти на вибори, а 22,6% — не вирішили, кого вважати своїм кандидатом.

 

Щодо парламентських виборів, то тут лідером симпатій є партія «Самопоміч», за яку готові голосувати майже 26% львів'ян і майже 23% мешканців області. Зі слів пана Антиповича, ці показники свідчать про те, що «Самопоміч» набирає голоси в районах Львівщини і втрачає серед мешканців обласного центру. Саме так, «завдяки» трагедії на міському звалищі.

 

За партією Садового розмістилася «Батьківщина», за яку готові голосувати 12,6% мешканців області й майже 10% мешканців Львова. Отож можна сміливо стверджувати, що Тимошенко та її партія здійснили свій політичний comeback в ключовому для цієї політсили реґіоні.

 

Натомість президентський БПП у районах має 9,8% прихильників, а у Львові — лише 5,5%. А от із «Громадянською позицією» цілком навпаки — майже 7% по районах і 10% в обласному центрі.

 

Також долає прохідний бар'єр ВО «Свобода» — понад 6% прихильників. Радикальна партія балансує на межі в області, але у Львові не набирає й 3%. А от потенційна партія Міхеїла Саакашвілі  у Львові могла би набрати 7,5% голосів, але в області — трошки більше 4%.

 

 

Соціологічні заміри вказують на те, що тактичні баталії між пропрезидентськими силами та партією Садового мають велику перспективу. Адже в будь-яких виборах — на посаду президента чи в парламент — обидві партії розглядають Львівську область як серцевинний реґіон. Саме тому «гаряче літо», яке не так давно обіцяв генпрокурор Луценко, може нарешті настати і у Львові. Поки що силовики намагаються різати більші корупційні та злочинні чиряки — оборудки у газові сфері, незаконний видобуток бурштину тощо. Але ніщо їм не заважає у певний момент взятися за львівські болячки, а надто коли на це буде вагома політична потреба. До речі, сховати «скелети у шафі» буде набагато важче, адже тепер один з головних гравців Садового виступає за команду суперника.

 

05.07.2016