Українці й поляки вшанують розстріляних на Вулецьких пагорбах професорів.

 

Завтра, 2 липня, українці й поляки спільно вшанують розстріляних нацистами львівських науковців. У церемонії вшанування 75-х роковин з дня загибелі професорів на Вулецьких пагорбах в липні 1941 року візьмуть участь очільники області та Львова, представницька делеґація  Республіки Польща, академічна спільнота і громадськість міста, повідомили в прес-службі НУ «Львівська політехніка».

 

Заходи розпочнуться в суботу, 2 липня, на вулиці Лукаша, 1 о 10 год.

 

Третього липня 2011 року до 70-х роковин розстрілу на Вулецьких пагорбах встановили символічний пам'ятник – арку з десяти каменів, що символізують десять заповідей, одна з яких – «Не убий» – суттєво порушена.

 

Довідка

 

30 червня 1941 року частини вермахту зайняли Львів. Уже 1–2 липня до міста прибули спецгрупи СС для ліквідації всіх, хто був визнаний ворогами гітлеризму.

 

Одна з них під орудою бриґаденфюрера СС Е.Шонґарта здійснила арешти й розстріл уночі проти 4 липня 39 професорів львівських вищих навчальних закладів та членів їхніх сімей. Жертвами нацистів стали відомі науковці, зокрема викладачі Львівської політехніки К. Бартель, К.Вайгель, А.Ломницький, Броніслав і Зиґмунд Лоншан де Бер'є, С.Пілят, В.Круковський, В.Стозек та інші. 

 

Одним з перших був заарештований найвідоміший на той час польський науковець і політик, професор Політехніки Казимир Бартель, який у міжвоєнні роки тричі очолював уряд Польщі. В лабети ґестапо потрапили і відомий письменник Тадеуш Бой-Желенський, професор Роман Ренцький з Львівського медичного інституту, Володимир Серадзький – професор кримінальної медицини.

 

Арештованих привозили і розміщували в бурсі Абрагамовичів на однойменній вулиці (тепер вулиця Т.Бой-Желенського). А вже на світанку 4 липня, о 4:00, на ближніх Вулецьких пагорбах есесівці розстріляли львівських професорів та деяких членів їхніх родин.

01.07.2016