У Великій Британії розпочався референдум про членство в ЄУ.

У країні функціонують десятки тисяч виборчих дільниць, об'єднаних в 382 виборчі округи, в яких і вестиметься обробка бюлетенів

 

 

Для участі в цьому референдумі зареєструвалося майже 46,5 млн осіб – рекордна для британських виборів цифра – повідомило радіо BBC. Британці відповідають на запитання, записане в бюлетені для голосування: «Чи повинне Об’єднане  Королівство залишитися членом Європейської Унії?».

 

Екзит-полів на цьому референдумі ніхто не проводить, тож результати будуть оголошуватися у міру підрахунку бюлетенів на виборчих округах. За традицією, швидше за всіх визначається Сандерленд – місто на північно-східному узбережжі Англії. Там оголошення результату можна очікувати о пів на першу ночі.

 

Результат, який визначить подальшу долю країни буде встановлюватися на основі простої більшості, тобто 50% плюс один голос. На відміну від парламентських виборів, результати референдуму залежатимуть не від кількості округів, які підтримали або відкинули ідею виходу Британії з Європейської Унії, а від загального числа голосів, поданих «за» або «проти».

 

Остаточний результат, як очікується, буде оголошений головою Рахункової комісії на референдумі Дженні Уотсон, котра перебуватиме  в ратуші міста Манчестера. За її словами, вона очікує зробити це оголошення «до часу сніданку», тобто приблизно до сьомої години ранку в п'ятницю, 24 червня.

 

Соціологія засвідчує, що перед самим референдумом зросла кількість тих, хто має намір голосувати за країну в складі Унії. Згідно з телефонним опитуванням фірми ComRes, яке проводилося для газети Daily Mail і телекорпорації ITV з 17 до 22 червня, 48% британців хочуть залишитися в ЄУ, 42% виступають за вихід.

 

Попереднє опитування ComRes для газети The Sun від 14 червня демонструвало відставання прихильників Brexit лише на 1%.

 

Варто теж зазначити, що це – лише третій загальнонаціональний референдум в історії Об’єднаного  Королівства. 

23.06.2016