Москва порушила угоду «НАТО-Росія».

Про це заявив Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберґ. Водночас в інтерв'ю німецькому виданню Süddeutsche Zeitung він зазначив, що саме НАТО ніколи не шукало конфронтації з Росією.

 

 

Столтенберґ відповів на закиди деяких європейських політиків, що нібито Альянс провокує Росію, проводячи навчання біля її кордонів, наприклад у Польщі та державах Балтії, й посилюючи там свою військову присутність. «Все, що ми робимо на сході, є відповіддю на поведінку Росії. У цьому не може бути жодних сумнівів. Ніхто не говорив про таку військову присутність на східному фланзі Альянсу до того, як Росія незаконно анексувала Крим і за допомогою військової сили дестабілізувала ситуацію в Україні», – розповів Столтенберґ.

 

Керівник НАТО нагадав, що «Засадничий акт НАТО-Росія» передбачає повагу до суверенітету і територіальної цілісності всіх держав, а Росія продемонструвала неповагу до територіальної цілісності Грузії та України, а, окрім того, останнім часом істотно посилила там свою військову присутність. «Ми повинні реагувати на дії Росії, яка втричі збільшила свої військові витрати, починаючи з 2000 року, веде себе агресивно і змінює сформовані європейські кордони за допомогою військової сили», – пояснив Столтенберґ. Він також нагадав про агресивну риторику Москви, спрямовану на залякування сусідів, про постійні військові маневри Росії біля своїх західних кордонів. У деяких з цих навчань було задіяно понад 100 тисяч військовиків.

 

«При цьому Альянс продовжуватиме прагнути до конструктивнішої співпраці з Москвою в рамках Ради НАТО-Росія», – запевнив Генсек НАТО. За словами Столтенберґа, досягнуто згоди щодо проведення нової зустрічі з російським військовим керівництвом, темою якої стане прозорість взаємин і мінімізація ризиків. «Кілька місяців тому ми бачили знищення російського літака Туреччиною. Ми бачили небезпечну поведінку російських літаків над Балтійським морем, де вони надмірно наближувалися до американських кораблів і літаків. Такі інциденти небезпечні. Ми хочемо розробити механізми і канали зв'язку для припинення таких інцидентів. Холодна війна вже історія. І ми хочемо, щоб так і залишалося», – зазначив голова Альянсу.

21.06.2016