Новий супутник Землі

 

Астрономи виявили новий супутник Землі – астероїд, що обертається навколо неї на великій відстані. Астероїд 2016 HO3, що має 40–100 метрів в діаметрі, є класичним квазісателітом, інформують учені з NASA. Проте цей невеликий уламок є одним з найстабільніших зі всіх відомих квазісупутників Землі, адже слідує за нашою планетою вже близько 100 років. Зі слів дослідників, планета не втратить свого «компаньйона» ще принаймні кілька століть.


Так виглядає траєкторія руху квазісупутника Землі – астероїда 2016 HO3 (жовта лінія).


 

На своєму шляху навколо Сонця Земля – не самотня: знову й знову астероїди потрапляють на орбіту, що перетворює їх на супутників нашої планети. Деякі облітають її по підковоподібній траєкторії, інші натомість стають для неї квазісателітами: якийсь час, сильно гойдаючись, вони кружляють навколо Землі, на своїй орбіті вони втримуються від декількох місяців до кількох років.

 

Так, нещодавно астрономи виявили новий супутник Землі. Астероїд 2016 HO3, що завбільшки від 40 до 100 метрів, супроводжує зелену планету на шляху навколо Сонця та облітає нас по іншій, далекій орбіті. «Він віддаляється не більше, ніж на стократну відстань Землі до Місяця, та максимально наближається на дистанцію, що дорівнює 38 тих же відрізків (14 мільйонів кілометрів. – ред.), – пояснює Пауло Ходас (Paulo Chodas) з Лабораторії реактивного руху NASA. – Земної сили тяжіння якраз вистачає, щоб його втримувати».

 

Майже половину часу свого кружляння астероїд 2016 HO3 проводить ближче до Сонця, ніж до Землі, тобто випереджає її. Решту років він летить назовні від Земної орбіти, тож тягнеться позаду нашої планети. З огляду на те, що його орбіта також злегка нахилена, впродовж року астероїд неодноразово перетинає орбіту Землі, пояснюють учені.

 

Космічне тіло 2016 HO3 виявили лише в квітні 2016 року з допомогою системи телескопів Pan-STARRS, що на Гаваях. Вимірювання астрономів засвідчують, що астероїд вже тривалий час є нашим супутником: «2016 HO3 є стабільним квазісупутником Землі вже майже сто років, – інформує Ходас. – По своїй орбіті як наш супутник він мчатиме ще принаймні кілька століть».

 

Так нововідкритий супутник є значно витривалішим, ніж більшість інших відомих Земних сателітів. Чимало з них лише кілька років залишаються квазісупутниками, з часом змінюючи свій шлях на підковоподібний або ж варіюючи дві форми орбіт. «Інший астероїд 2003 YN107, що впродовж понад 10 років рухався по траєкторії, подібній до шляху обертання 2016 HO3, проте відтоді покинув наше сусідство», – порівнюють дослідники.

 

 

Astronomen entdecken neuen Erdbegleiter 

Scinexx.de, 17/06/2016

Зреферувала Соломія Кривенко 

18.06.2016