Детективи Національного антикорупційного бюро України взяли у голови ЦВК Михайла Охендовського зразки почерку для порівняння з підписом, залишеним особою з прізвищем "Охендовський" у "комірній книзі" Партії регіонів.

 

Про це повідомив спеціальний антикорупційний прокурор Назар Холодницький після завершення слідчих дій, інформує телеканал "112 Україна".

 

"Допитали трьох осіб (голову ЦВК Михайла Охендовського, заступників голови Андрія Магеру та Жанну Усенко-Чорну, – "Z"). Перед тим був допитаний Лещенко, Трепак (нардеп Сергій Лещенко та екс-заступник голови СБУ Віктор Трепак передавали матеріали із "чорною бухгалтерією" ПР правоохоронцям, – "Z"). Слідство триває. У Охендовського відібрані зразки почерку. Здійснюватимуться інші заходи, потрібен певний час. Дайте антикорупційним органам зробити свою роботу", – заявив Холодницький.

 

Антикорупційний прокурор поінформував, що свідкам пропонували пройти через поліграф – та вони скористалися з права відмовитися від процедури. Холодницький натякнув, що на "детектор брехні" зголосилася лише Усенко-Чорна. "Свідкам ми пропонуємо добровільно пройти поліграф. Ми не можемо змушувати їх це зробити. Ту ж пропозицію зробили сьогоднішнім свідкам, двоє з них відмовилися, один погодився. Я скажу так: жінки поліграфів не бояться. Ми будемо шукати інші докази, щоб довести або спростувати вину тих чи інших осіб", – заявив прокурор.

 

Сам же Охендовський не став розголошувати деталі допиту. "Я вийшов в тому ж статусі, в якому і заходив – свідка, щодо відповідного кримінального провадження, деталі якого я не маю права розкривати як свідок... Що стосується трьох веселих літер – ЦВК – то немає ніяких підстав вважати, що їх можна пов'язувати з будь-якою державною установою, функціонуючою в Україні... Підстави для політичних припущень можуть бути обумовлені тим, що ці матеріали, "амбарні книги", з'явилися чомусь саме зараз, скандал хотіли прикрити, це питання політичні і до слідства відношення не мають", – заявив Охендовський.

 

13.06.2016