Швейцарці не підтримали ідеї безумовного базового доходу (ББД).

76,9 відсотка учасників референдуму, на якому вирішувалося питання обов’язкового мінімального забезпечення для кожного громадянина, проголосували проти цієї ідеї. Як демонструють остаточні результати референдуму, ідею запровадження ББД підтримало трохи більше 20 відсотків громадян.

 

 

 

Згідно зі задумом ініціаторів ББД, кожен дорослий швейцарець мав би щомісяця розраховувати на 2,5 тисяч швейцарських франків (2260 євро у перерахунку),  а дитина – на 625 франків (565 євро). Водночас держава мала б скасувати допомогу з безробіття, різноманітні соціальні виплати й навіть пенсії.

 

Незважаючи на те, що переважна більшість швейцарців відкинули цю ідею, її автори заявили про «сенсаційний успіх». В інтерв'ю виданню Frankfurter Allgemeine Zeitung ініціатори проведення референдуму заявили, що для них, в першу чергу, було важливим не так схвалення більшістю, як залучення до дискусії якомога ширшого кола громадян. «Це значно більше того, на що ми розраховували, а ми розраховували приблизно на 15 відсотків. Це означає, що дискусія виходить на міжнародний рівень», – заявив Даніель Гені, прес-секретар ініціативної групи, яка виступила за проведення референдуму.

 

Тези ініціаторів референдуму підтверджуються й соціологією. Так, згідно з останніми опитуваннями громадської думки, 62 відсотки швейцарців вважають, що тема запровадження ББД, попри на те, що її відкинула переважна більшість населення, обговорюватиметься в країні й надалі. Навіть серед тих, хто проголосував проти, 53 відсотки вірять в продовження дебатів на цю тему. 69 відсотків впевнені, що за повторного голосування в ідеї безумовного базового доходу буде більше прихильників, і лише 24 відсотки переконані, що це питання можна вважати остаточно закритим.

06.06.2016