Порошенко вмовляв «Опоблок» на судову реформу не довше, ніж інших.

 

Президент України Петро Порошенко заявив, що голосування народних депутатів з опозиційних до влади партій на підтримку проекту конституційних змін про суддівство дають їм ґарантії у неможливості кримінального переслідування.

 

Таку заяву президент зробив на прес-конференції в Києві, інформує "Українська правда".

 

Порошенко підтвердив, що домовлявся з лідерами низки груп та фракцій про голосування за реформу. "Діалог, який відбувався з головою фракції "Опозиційного блоку", відбувався у присутності інших голів фракцій. Так само, до речі, як і голів фракцій "Воля народу" і "Відродження", – сказав президент, відповідаючи на питання про те, чому екс-"реґіонали" досі не є покарані, а натомість голосують за потрібні президентові закони.

 

"Голосування і підтримка народних депутатів, фракцій аж ніяк не означає, що хтось має індульґенцію з розслідування справ", – додав Порошенко.

 

Президент вважає результативне голосування за реформу одним з найважливіших рішень у своїй каденції. "Левову частину часу впродовж останніх декількох тижнів я витрачав на переговори з фракціями, з депутатами, переконував і фракції, і окремих депутатів у важливості голосування конституційних змін у частині правосуддя", – зізнався президент.

 

"Без зайвого пафосу хочу сказати, що вважаю це рішення одним із найголовніших за весь час мого президентства. І я хотів би подякувати всім, хто підтримав конституційній зміни", – додав Порошенко.

 

Водночас президент України спростував чутки про те, що найближчим часом готується до голосування інший проект конституційних змін – про децентралізацію та особливості місцевого самоврядування на Донбасі.

 

"Інформація, яка останнім часом була поширена певними безвідповідальними політиками про те, що начебто 9 числа таємно буде позачергова сесія, на якій ми збираємося прийняти чи то закон про вибори, чи то зміни до Конституції... має не українське походження", – сказав Порошенко, за повідомленням аґенції "Інтерфакс-Україна".

 

Президент вважає, що до цих чуток спричинилася Росія. З його слів, під час зустрічі в Москві з французькими та німецькими колеґами "саме пан Сурков сказав, що 9 числа було б добре розпочати зі змін до Конституції".

 

Порошенко додав, що він має кілька конструктивних пропозицій для парламенту щодо законопроектів, які передуватимуть ухваленню змін до Конституції, котрі можуть бути додатковим арґументом для депутатів.

 

Голова держави також анонсував розробку ще одного проекту конституційних змін – про автономію для кримських татар. "Модель буде така сама, як і щодо всіх змін до Конституції, які я збираюся готувати. Це буде передача до конституційної комісії, включення туди представників кримських татар, ретельне опрацювання, обговорення, підписання та передача до Верховної Ради", – анонсував Порошенко.

 

03.06.2016