Європейські інституції хвалять українську владу за зміни до Конституції.

 

Верховний представник Європейського союзу з питань закордонних справ Федеріка Могеріні та єврокомісар з питань політики сусідства Йоганнес Ган вітають ухвалення Верховною Радою конституційних поправок, пов'язаних із судовою системою, і зазначають, що це є рішучим кроком на шляху зміцнення суддівства, підвищення його ефективності, збереження незалежності та неупередженості, а також боротьби з корупцією.

 

У своїй заяві Могеріні та Ган закликають завершити розпочату реформу. "Ми з нетерпінням очікуємо здійснення всеосяжної реформи судової системи, що стала можливою завдяки сьогоднішньому голосуванню", – цитує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

Окрім того, Єврокомісія закликає повернутися до ще одного проекту конституційних змін, що його влада не наважується поставити на друге читання. "Ми сподіваємося, що сьогоднішнє голосування (мова про 2 червня, – "Z") створить імпульс для прийняття в остаточному читанні відкладених конституційних поправок, що стосуються децентралізації та інших важливих реформ", – ідеться у комюніке.

 

Також і Рада Європи висловила схвалення звершеній конституційній реформі. "Це є важливим кроком у правильному напрямку на шляху України до дотримання європейських стандартів. Ми будемо продовжувати підтримувати Україну в захисті прав людини, дотримання законності та демократичного розвитку країни", – заявив генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд.

 

Президент "Венеційської комісії" (комісія "За демократію через право", Рада Європи) Джанні Букіккіо заявив, що він "дуже радий" цій "найважливішій реформі". "Всі ті, хто проголосував за реформу, показали свою готовність відповідально діяти в інтересах країни", – заявив очільник комісії, за повідомленням "Європейської правди".

 

На думку Букіккіо, це рішення демонструє готовність і спроможність України проводити подальшу реалізацію реформ, не зважаючи на складну ситуацію в країні. "Це великий крок вперед для України, який наближає її до ефективного впровадження європейських стандартів у сфері верховенства права. Не легко буде впровадити цю реформу, але перший крок вже зроблений", – додав Букіккіо.

 

03.06.2016