В рамках декомунізації демонтовано меморіальну дошку на вул. Дорошенка

 

На дошці був напис «22 червня 1941 року біля цього будинку загинули від фашистської бомби українські письменники-комуністи Олександр Гаврилюк та Степан Тудор».

 

У перший день німецько-радянської війни, 22 червня 1941 року, близько полудня в будинок за тодішньою адресою Жовтнева, 46 влучила бомба, внаслідок чого під завалами серед інших загинули чотири письменники: двоє українських – Степан Тудор та Олександр Гаврилюк з дружинами і двоє польських – Францішек Парецький і Зоф'я Харшевська.

 

Як свідчить анонімний автор спогаду "Інженери людських душ" зі збірника Мілени Рудницької, раптова загибель цих письменників стала порятунком для багатьох інших, які мали репутацію політично "ненадійних". З його слів, у момент падіння бомби загиблі саме прямували до обкому партії після засідання правління Спілки письменників, на якому було, серед іншого, укладено список тих їхніх колеґ, яких належало арештувати або ліквідувати. Правда чи ні, але плітки про це жили у повоєнному Львові.

 

В червні 1971 року на сусідньому будинку (№48) встановили чавунну художньо-меморіальну дошку авторства Д.Крвавича та В.Липового.

 

Демонтаж же цієї дошки — на виконання відповідного розпорядження міського голови ще від 19 лютого — почали тиждень тому.

 

Вул. Дорошенка, 48 станом на 12:45 (знимка Устини Друль)

 

Вул. Дорошенка, 48 станом на 11:45 (знимка Устини Друль)

 

Розпорядженням передбачено, що дошку мають передати до Меморіального музею тоталітарних режимів "Територія терору".

 

Меморіальна дошка на вул. Дорошенка, 48 в 2012 році (знимка Миколи Жарких)

 

Цікаво, що в будинку №48 на вул. Дорошенка мешкав Степан Федак, дочки якого Ольга та Софія стали дружинами відповідно Євгена Коновальця та Андрія Мельника. Окрім Ольги та Софії, Степан Федак мав ще шестеро дітей. Олена Федак стала дружиною Лева Шепаровича, а син Степан-Ярослав, активний учасник Української революції 1917–1920 років і ад'ютант Симона Петлюри, був відомий тим, що здійснив невдалий замах на Ю.Пілсудського. Цю подію називають першим терактом УВО, очолюваної Є.Коновальцем.

 

Варто нагадати, що в згаданому розпорядженні йшлося і про демонтаж тримачів для прапора, розміщених на фасаді будинків №18, 22, 24, 28 на вул. Шота Руставелі, та про перейменування вулиць, назви яких містять символіку комуністичного тоталітарного режиму, через приєднання вул. Г.Петровського до вул. В. Сосюри та вул. І.Мележа до вул. Земельної.

 

 

25.05.2016