Луценко забрав у Горбатюка справи щодо урядовців Януковича.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко передав справи частини колишніх високопосадовців із санкційного списку ЄС від управління спеціальних розслідувань ГПУ, очолюваного Сергієм Горбатюком, до військової прокуратури.

 

Про це Луценко розповів у коментарі "Громадському".

 

За його словами, ідеться 4-5 прізвищ із санкційного списку, які "треба оперативно зробити частиною статті 255 владного ОЗУ часів Януковича". Втім, Луценко не уточнив, які саме "санкційні прізвища" передали до військової прокуратури.

 

Раніше прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган свідчила, що Луценко змінив підслідність справ щодо всіх 16 "санкційних" осіб.

 

Ротація справами відбувається водночас із посиленням управління спецрозслідувань, котре Луценко, вочевидь, має намір "розвантажитти" від інших справ. Як повідомила Адвокатська дорадча група, котра об'єднує захисників сімей Небесної сотні, Горбатюка напряму підпорядкують Луценкові, а керівник управління отримає в розпорядження 120 основних слідчих і 120 відряджених; також керівництво ГПУ має намір посилити матеріально-технічне забезпечення цієї групи.

 

Утім, Адвокатська дорадча група наголошує, що Луценко пообіцяв передати військовому прокурору (а йдеться про пана Жербицького) справи щодо двох прізвищ – Арбузова і Курченка.

 

Сам Горбатюк повідомив "Громадському", що генпрокурор йому ще не пояснив потребу в таких ротаціях.

 

Народний депутат Сергій Лещенко вважає, що Юрій Луценко зводить справи нанівець. Про військового прокурора Жербицького Лещенко сказав, що той провадив "справу Тимошенко" за часів Кучми. "Багато соратників Януковича вже давно проінвестували закриття справ проти себе. Столярчук із Шокіном багато разів намагалися зламати Горбатюка, щоби він "увійшов у становище"... А тепер прийшов Луценко, і легким порухом руки передає справи "санкційного списку" Жербицькому. Це тисячі томів кримінальних справ, ознайомлення з котрими новими прокурорами займе місяці. А для прикриття цієї операції використали зустріч із адвокатами сімей Небесної сотні", – написав Лещенко на своїй сторінці у Facebook.

 

24.05.2016