Рада ЄУ затвердила схему призупинення безвізового режиму з країнами-нечленами.

Ініціатива, запропонована Німеччиною і Францією, повинна вступити в силу щойно після схвалення Європейським Парламентом.

 

 

Як повідомляється в прес-релізі Ради ЄУ, опублікованому в п'ятницю, 20 травня, ці заходи можуть бути застосовані для всіх угод про лібералізацію візового режиму між Європейською Унією та іншими країнами.

 

Згідно з обумовленими правилами, припинення безвізового режиму може ініціювати будь-яка країна, що входить в ЄУ, або Єврокомісія. Якщо за такий захід виступить проста більшість держав Унії, то Єврокомісія повинна буде схвалити тимчасове припинення дії безвізового режиму терміном на шість місяців.

 

Причиною для такого рішення може стати послаблення співпраці в царині реадмісії, зокрема, якщо країна, з якою укладено угоду про безвізовий режим, стала значно частіше відмовлятися приймати назад з ЄУ своїх громадян, а також осіб, які через неї потрапили до Шенґенської зони. Призупинення безвізового режиму може бути також ініційоване в разі «суттєвого зростання небезпеки для громадського порядку або внутрішньої безпеки країн-членів ЄУ».

 

Країни ЄУ також домовилися запровадити механізм моніторингу, який дозволить впевнитися, що держави, з якими був запроваджений безвізовий режим, продовжують виконувати взяті на себе обов’язки.

 

«Лібералізація візового режиму дає великі переваги ЄУ і третім країнам. Однак нам потрібне аварійне гальмо щоб не допустити зловживання безвізовим режимом», – зазначив статс-секретар у справах міграції в Міністерстві безпеки і юстиції Нідерландів Клаас Дейкофф, котрий головував на засіданні Ради ЄУ.

20.05.2016