Сьогодні містяни вшановують кримських татар: минуло 72 роки від дня їх масової депортації з Криму.

Сьогодні, 18 травня, о 19 год. у Львові біля пам’ятника Тарасові Шевченку відбудеться траурний мітинг з нагоди 72-ої річниці депортації кримських татар, повідомив співзасновник громадської організації «Крим SOS» та Кримського дому у Львові Алім Алієв, передає ЗіК.

 

Під час заходу виступлять представники центральної, місцевої влади, духовенства, інтелектуали, громадські діячі, а також усі ті, хто є друзями кримськотатарського народу.

 

Захід закінчиться акцією «Запали вогник у своєму серці».

 

«Це також традиційна акція, під час якої свічками буде викладений контур Криму, цифра 72, а також тризуб і тамга – символи українського і кримськотатарського народів», – сказав Алім Алієв.

 

Завідувач відділом забезпечення діяльності уповноваженого президента України у справах кримськотатарського народу Юсуф Куркчі додав, що на 19.00 у Києві також запланований мітинг.

 

Водночас у Сімферополі російська влада не дозволили проведення масових заходів.

 

«Але кримським татарам ніхто не може заборонити молотись за своїх предків і вшановувати їх. Я знаю, що по всьому Криму поклали квіти до меморіалів депортації», – сказав Алім Алієв.

 

Як відомо, 18 травня 1944 року весь кримськотатарський народ був депортований із своєї Батьківщини.

 

«Кримським татарам переважно давали 15 хвилин на збори. Їх завантажували у товарні вагони. Потім 2-3 тижні ці люди їхали у Середню Азію, Сибір та на Урал. У перші роки депортації загинула майже половина народу. Більше як 80% депортованих були жінками і дітьми. У той час, коли чоловіки були на війні, захищаючи Батьківщину, радянська влада брутально сталінським указом депортувала кримських татар.

 

Аж через 45 років – 1989 року – кримським татарам дозволили повернутись додому. За цей час вони створили національний рух за повернення, що увійшов в історію правозахисного руху як Мирний спротив за повернення. Його очолив Мустафа Джемілєв», – розповів Алім Алієв.

 

Він наголосив, що сьогодні кримські татари знову опинились перед страшною трагедією для ідентичності, культури, традицій і розвитку – окупацією Росією півострова.

 

«Ми констатуємо масові репресії проти кримських татар. Це обшуки в будинках, мечетях, заборона проведення масових заходів, десятки політичних в’язнів, зникнення і вбивства людей, понад 35 тис. переселенців з Криму, з яких, за офіційними даними більше як 20 тис. кримських татар. Події останнього місяця – це заборона Меджлісу. Вона направлена на те, щоб зробити все, аби кримські татари виїжджали із своєї Батьківщини, щоб покидали свої домівки, як це було у 1944 році, як це було під час першої анексії Криму у ХVІІІ ст.», – сказав Алім Алієв.

 

«Сьогоднішній день – це не лише вшанування загиблих, а й повага і гордість за тих, хто вижив, хто створив умови для повернення, для тих, які щодня повторювали, що Крим – це наша Батьківщина, що ми обов’язково повернемося», – резюмував Юсуф Куркчі.

18.05.2016