Влада Індії має намір розвертати ріки.

Проект перекидання частини стоку великих річок у посушливі райони має на меті допомогти 330 мільйонам людей, котрі прямо або побічно страждають від посухи.

 

 

Як заявила міністр водних ресурсів країни Ума Бхараті, передбачається, що воду для посушливих районів візьмуть з Брахмапутри і Гангу, а також з гімалайських льодовиків – повідомило радіо ВВС.

 

Індійські захисники довкілля виступили категорично проти реалізації цього проекту й попередили про можливу екологічну катастрофу. За їхніми словами, не було проведено жодного дослідження щодо майбутнього річок, з яких уряд планує відвести воду.

 

При цьому економісти говорять про високі витрати на переселення мешканців з районів, де буде вестися будівництво. Але попри це Верховний суд Індії підтримав ініціативу влади.

 

«Це є нашим пріоритетним проектом. Населення підтримує його і з радістю готове переселитися», — заявила Ума Бхараті.

 

Як відомо, на початку травня Індією прокотилася хвиля високих температур – у деяких районах стовпчик термометра піднявся вище за 40 градусів за Цельсієм.

 

З 29 індійських штатів, майже половина постраждала від серйозного браку води в цей посушливий сезон. Найболіснішого удару зазнали такі штати, як Махараштра, Уттар-Прадеш і Мадхья-Прадеш.

 

Федеральному уряду в Нью-Делі довелося відряджати потяги з водою до найбільш постраждалих районів.

16.05.2016