У місті почали роботу над концепцією просторового розвитку.

У Львові розпочали розробку концепції просторового розвитку, що в майбутньому регулюватиме основні правила забудови міста. Долучитись до роботи закликають і містян, розповіла розповідає керівник адміністрування, будівництва та розвитку інфраструктури Львівської міськради Олександра Сладкова, передає Zaxid.net.

 

Протягом кількох місяців соціологи проводитимуть низку експертних інтерв'ю, у яких з'ясовуватимуть, як має виглядати та розвиватися місто, а восени головні ідеї концепції обговорять із львів'янами.

 

«У світовій практиці є відхід від розуміння міста як «будинки + вулиці» до усвідомлення, що міста – це сукупність взаємодій між людьми. Сам простір міста, ті вулиці та дороги формують те, як у цьому місті поводять себе люди. Тому ми хочемо визначити, яким ми хочемо бачити місто надалі. З позиції того, якими мають бути зв'язки між людьми, що ми будемо підтримувати, яку поведінку ми вважатимемо хорошою і якось на це впливати просторовими елементами», – зазначила Олександра Сладкова.

 

Наразі над створенням концепції працюють 8 волонтерів, однак у міськраді закликають долучатися до цього процесу молодих фахівців з різних галузей (архітекторів, економістів, екологів, істориків).

 

За словами головного архітектора Львова Юліана Чаплінського, при розробці концепції просторового розвитку місто опирається на аналогічний документ, що існує в Ляйпцігу та на програму розвитку Відня Step 2025.

 

«Наші німецькі колеги досягнули того, що міська архітектура впливає навіть на функції того чи іншого магазину. Обмежують або навпаки дають простір для торгівлі, виділяючи під неї якісь певні вулиці. У Відні є так звана висотна концепція міста, якою регулюється питання ущільнення забудови в місті. Тамтешній мер зрозумів, що вони не можуть зупинити забудови, але можуть спрямувати їх в ті рамки, які потрібні місту. І я розумію, що така сама річ також необхідна і нам», – сказав Юліан Чаплінський.

 

На його думку, за допомогою концепції просторового розвитку можна буде впливати і на так звані скандальні забудови.

 

«Ми маємо низку об'єктів, які побудовані за часи незалежності і по них зараз довгий час лежать справи у судах. Вони всім муляють око і вже стали об'єктами певної політизації. Але ніщо нам не заважає в цій концепції записати їх як «дисгармонійну архітектуру», позначити окремим кольором і це буде означати, що ми не будемо дозволяти жодних реконструкцій в тих будівлях, не будемо давати дозволи на розвиток тих територій. Таким чином вони потрошки будуть відмирати і за певний час можуть бути замінені», – вважає головний архітектор Львова.

 

Наступного тижня, 19 травня, відбудеться  відкрита презентація та обговорення намірів щодо розробки такої концепції, на яку запрошують усіх зацікавлених (зустріч відбудеться в актовій залі ДПІ «Містопроект», вул. Чупринки, 71 о 18:30).

13.05.2016