Пошуківці відкопали останки вояків Вермахту і дивізії СС «Галичина».

11 травня у Золочівському районі Львівської області, на місці боїв 1944-го року, громадська організація «Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять» знайшло масове санітарне поховання вояків часів Другої світової війни, які загинули у липні 1944 року, передає Золочів.нет.

 

«Дослідивши місце захоронення, ми прийшли до висновку, що тут захоронені вояки німецьких збройних формувань, при них є їхні особисті ідентифікаційні номери, які власне навели на думку і підтвердили, що це вояки німецького Вермахту. Серед них уже знайдено половинку ідентифікатора на якому є нанесена шифровка, яка означає, що це є вояк, українець із української дивізії СС «Галичина». Наразі знайшли останки 19 вояків», – сказав голова ГО «Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять» Любомир Горбач.

 

«Під час війни, як прорвалася дивізія СС «Галичина» і йшла в нашу сторону, де ми жили. В нашому саду було багато ранених, коло яких я мала (четвертий клас скінчила) з мамою ходила, хто жив, ми їх напували. А як прийшла вже перша лава руських, вона їх всіх подострілювала, хто ще живий був. А потому хлопці сільські взяли і поховали їх, зробили могилу, біля тої могили ми, дівчата, ходили ще… А хто то був? Чи то були німці? Було багато і українців. І руський один похований там є в тій могилі, бо навіть родина приїжджала і тамка собі сиділи коло могили, поминали його…» – розповіла про знайдену могилу місцева мешканка та очевидець подій пані Надія Зілінська.

 

Знайдені останки німецьких вояків будуть перезахоронені на цвинтарі у селі Потеличі, Жовківського району. Українських вояків поховають на Дивізійному цвинтарі у селі Червоне у липні. Про належність військових свідчать особисті ідентифікаційні номери.

 

 

12.05.2016