Міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що на зустрічі міністрів закордонних справ "нормандської четвірки" у Берліні не вдалося досягти консенсусу з російською стороною щодо ключових умов проведення виборів на Донбасі.

 

Про це інформує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Ми не дійшли згоди. Російська сторона представила свої варіанти виборчого законодавства. Але я сказав панові Лаврову, що ми здатні самі написати українське законодавство, і жодні поради нам не потрібні. Таким чином, у цьому питанні у нас немає ніякого прогресу, і ми працюватимемо над цим питанням надалі", – заявив Клімкін.

 

Міністр озвучив на зустрічі аспекти, котрі є принциповими для України, і вона відмовляється їх дискутувати.

 

"Я чітко сказав, що є питання, які відповідають і українському законодавству, і критеріям ОБСЄ, які, в принципі, не повинні обговорюватися. Такі, як, наприклад, доступ ЗМІ до передвиборчої та виборчої кампаній. Або, наприклад, участь українських політичних партій, адже в цьому сенс політичного процесу", – наполягає очільник МЗС.

 

Для офіційного Києва принциповим є питання адміністрування місцевих виборів на Донбасі. "Це питання ролі Центральної виборчої комісії, це, врешті-решт, українські вибори. А також люди, які змушені покинути Донбас, – вони мають отримати дозвіл, щоб проголосувати або бути обраними. Це їхнє конституційне право", – зазначив міністр, додавши, що учасники перемовин не можуть "провадити якісь переговори щодо конституційних прав людей".

 

Натомість Росія до проблеми виборів додає й інші складові "мінських домовленостей". Про це розповів міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров. "Має бути закон про вибори, який буде погоджено з Донецьком і Луганськом, у цьому ж пакеті має бути рішення про особливий статус Донбасу, як у формі закону, так і у формі поправки до Конституції, і, звісно, ніякі вибори неможливі, доки не буде амністії", – заявив російський міністр.

 

"Ці всі аспекти: вибори, статус, конституційна реформа та амністія – вони взаємозв'язані. На наше переконання, доки цей пакет не погоджено і не схвалено, а схвалювати його, звісно ж, має Верховна Рада. Вибори проводити буде практично неможливо", – додав Лавров.

 

Україна ж наполягає, що підставовим пунктом має стати залагодження проблем із безпекою. "Під час зустрічі заступників міністрів було представлено дуже детальні пропозиції, зокрема координати, зони розведення, створення зон безпеки, яким чином просуватися далі у напрямі розмінування, яким чином усе-таки змусити Росію і підтримуваних Росією бойовиків надати доступ для місії ОБСЄ, щоб якимсь чином усе-таки контролювати ситуацію на Донбасі. І, звичайно ж, ключове питання – моніторинг кордону... Припинити постійний трафік регулярних військ, найманців, військової техніки, боєприпасів, який іде з території Росії, оскільки без цього говорити про подальший політичний процес, зокрема підготовку виборів, абсолютно неможливо", – підкреслив Клімкін.

 

Натомість міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що сторонам вдалося досягти певного прогресу в питаннях безпеки на Донбасі. "Що стосується питань безпеки, то зроблено важливий крок в узгодженні конкретних заходів", – поінформував Штайнмаєр.

 

Проте він висновує, що переговорний процес залишається складним, особливо в частині місцевих виборів. На його думку, атмосфера на переговорах була кращою, ніж минулого разу, проте "результати переговорів залишаються змішаними".

 

11.05.2016