Промінентні економісти світу виступили проти офшорів.

Понад триста економістів з 30 країн підписали заклик до світових лідерів скасувати зони пільгового оподаткування.

 

 

«Для існування офшорів немає економічного обґрунтування, вони не слугують економічним цілям і нічого не додають для загальносвітового добробуту», – говориться у зверненні, яке цитує інформаційна аґенція Bloomberg.

 

Заяву поширено в ЗМІ, у понеділок, 9 травня, напередодні конференції щодо боротьби з корупцією. У форумі, який відбудеться за кілька днів у Лондоні, візьмуть участь провідні політики зі 40 країн світу, а також представників Світового Банку та Міжнародного Валютного Фонду.

 

«Подолати офшори буде непросто, оскільки тут проглядається величезна особиста зацікавленість тих, кого влаштовує поточний стан справ», - читаємо у зверненні.

 

Серед авторів звернення – зокрема, лауреат Нобелівської премії з економіки 2015 року Анґус Дітон, колишній головний економіст Міжнародного валютного фонду Олів'є Бланшар і багато інших.

 

Особлива увага світу до офшорів була звернута після публікації  так званих Panama Papers. Серед фігурантів «Панамського досьє» виявилися президент України Петро Порошенко, Росії Володимир Путін, екс-прем’єр-міністр Ісландії  Сіґмундур Давид Гуннлауґссон, родичі прем'єр-міністр Великої Британії Девіда Кемерона тощо.

09.05.2016