Несподівана знахідка у древніх відбитках

Найдавніші відбитки ніг, залишені пращурами сучасної людини, ймовірно, належали не трьом, а чотирьом особам. Докази цього знайшли британські науковці, які з допомогою нового криміналістичного програмного забезпечення порізно проаналізували збережені відбитки. Виявилося, що їх могли залишити чотири різні істоти. Завдяки візуальному роз’єднанню відбитків можна поглибити знання про праісторичних мандрівників.

 

Цифрові зображення відбитків ніг, що наклалися одне на одного у другій доріжці слідів з Лаетолі.

 

 

Відбитки ніг з Лаетолі (Танзанія) відомі на весь світ, адже є найдавнішим свідченням існування людини, що ходила на двох ногах. Майже 3 мільйони 600 тисяч років тому тут, по ґрунту вкритому вулканічним пилом, пройшли представники виду австралопітек африканський (Australopithecus afarensis).

 

Новітній аналіз, який 1976 року здійснила антрополог Мері Лікі (Mary Leakey), виявив сліди, а, крім них, встановив, що сучасники знаменитого попередника людини – жінка Люсі – володіли на диво сучасною ходою.

 

«Там є дві доріжки слідів: одні збереглися винятково добре й належать істоті, що пройшла по шарі туфу», – пояснює Метью Бенет (Matthew Bennett) з Борнмутського університету (Велика Британія). Більшість сучасних досліджень зосереджували увагу на цих, чітких слідах.

 

Інша доріжка – це накладені одне на одного відбитки двох осіб. «Ці перекривання, найімовірніше, з’явилися тоді, коли третій попередник сучасної людини слідувала за обома першими особинами. Через труднощі, пов’язані з дослідженням нерозбірливих слідів, другою доріжкою відбитків практично нехтували», – пояснює Бенет.

 

Зі своїми колегами він постановив це змінити. Аби дізнатися більше про ці доріжки відбитків, науковці застосували найсучасніші методики криміналістичної техніки, зокрема програмне забезпечення, спеціально розроблене для тривимірного аналізу відбитків ніг на місці злочину.

 

«Вперше ми змогли відділити і розглянути сліди, що перекривали одне одного, порізно – розповідає Бенет. Завдяки програмному забезпеченню вчені змогли розгледіти форму та глибину окремих слідів, а це надає шанс розширити знання про предків людини, які залишили ці сліди.

 

«Зараз можемо визначити унікальні властивості цих істот, їхній ріст, вагу та спосіб, у який вони рухалися», – пояснює колега Бенета Салі Рейнолдс (Sally Reynolds). І не лише це: аналіз розкриває ще й те, що дві доріжки відбитків ніг з Лаетолі могли залишити троє осіб, що бігли одне за одним.

 

Поряд з двома вже відомими типами відбитків науковці виявили ще й інші – розмитий натяк на іншого індивіда. «Цього ми зовсім не очікували, таке відкриття надає нам велику кількість нових даних», – каже Рейнолдс.

 

Завдяки сучасним криміналістичним технікам у майбутньому антропологи зможуть дізнатися більше про особливі ознаки попередників людини, які понад три мільйони років тому пройшли по вкритій пилом поверхні. Нарешті зараз можна порівняти сліди ніг праісторичних мандрівників.

 

 

Überraschender Fund in den Fußspuren von Laetoli 

Scinexx.de, 28/04/2016

Зреферувала Соломія Кривенко 

 

 

02.05.2016