Рада Безпеки ООН відхилила заяву Росії щодо Донбасу.

Мова йде про документ , винесений на розгляд постійним представником Росії при ООН Віталієм Чуркіним.

 

 

У документі російська сторона по-перше, закликала до проведення виборів на окупованій території Донбасу, по-друге, підкреслювала необхідність завершити розслідування подій в Одесі 2 травня 2014 року.

 

Постійна представниця Сполучених Штатів в ООН Саманта Павер, виступаючи в ході дискусій, зазначила, що умови на Донбасі не відповідають необхідним вимогам для проведення виборів. Вона наголосила на важливості проведення місцевих виборів на Донбасі згідно з українським законодавством і міжнародними стандартами. Водночас Саманта Павер звернула увагу на обмеження свободи пересування і доступу до всієї території Донбасу для спостерігачів ОБСЄ.

 

«Для проведення демократичних виборів громадяни та спостерігачі, котрі проводять моніторинг, потребують безпеки, щоб мати можливість пересуватися, щоби люди могли вільно висловлювати свою думку, збиратися без побоювання за своє життя. Однак ті умови, які створені на сході України, жодним чином цим стандартам не відповідають», - заявила пані Павер, яку цитує радіо VOA.

 

Американська представниця зазначила, що дію санкцій проти Росії необхідно зберігатися до того часу, поки Москва повністю не виконає мінських домовленостей. «Обмежувальні заходи, пов'язані з Кримом, також не будуть скасовані, поки Росія не припинить окупацію півострова», – підкреслила вона.

 

Під час засідання відбулася також суперечка Чуркіна зі заступником міністра закордонних справ України Вадимом Пристайком через текст документу. Пристайко запропонував розширити заяви щодо Одеси, почавши з необхідності розслідування подій в Криму. «Я думаю, що це [пропозиція Росії – Z] – нечесна спроба висвітлити цю трагічну подію [в Одесі – Z]», - зазначив українських дипломат.

 

Після цього сторони по черзі обмінялися кількома репліками, в яких Чуркін звинуватив нинішню владу України в державному перевороті в 2014 році, в розстрілах протестувальників на Майдані, в невиконанні тодішньою опозицією домовленостей від 21 лютого 2014 року з екс-президентом Віктором Януковичем. Пристайко у відповідь зазначив, що дану угоду російський представник якраз і не підписав. Крім того він нагадав, що датою анексії Криму російська сторона вважає 20 лютого 2014 року, а це за день до підписання згаданих домовленостей, що свідчить про те, що Москва заздалегідь планувала захоплення Криму, незважаючи на жодні угоди.

 

Представник Великої Британії, котрий взяв слово у дискусії, зауважив, що прийняття заяви без консенсусу неможливо. А делегація Франції висловила думку, що запропонований Росією документ не є всебічним, і зажадали доопрацювати його.

 

У підсумку заяву так і не було ухвалено і засідання Радбезу було закрито. Головуючий запропонував продовжити обговорення з участі зацікавлених сторін після засідання.

29.04.2016