Держава перевірить законність отримання українського громадянства росіянином Новинським.

Президент України Петро Порошенко доручив Державній міграційній службі України вивчити питання про проведення перевірки щодо підозр про незаконність отримання українського громадянства російським бізнесменом Вадимом Новинським, котрий є народним депутатом від "Опозиційного блоку".

 

Порошенко пішов на такий крок у відповідь на петицію, що набрала належну кількість голосів – понад 25 тисяч – на офіційній президентській інтернет-сторінці.

 

Президент закликає міграційну службу належно відреагувати на оприлюднені факти "у разі необхідності". Глава держави нагадав, що, згідно з законодавством, підставою для втрати громадянства є набуття українського паспорта "внаслідок обману, свідомого подання неправдивих відомостей або фальшивих документів".

 

"У разі надходження на розгляд комісії при президентові України з питань громадянства матеріалів стосовно припинення громадянства України В.В.Новинського, вони будуть розглянуті мною як главою держави та буде прийнято рішення відповідно до законодавства. Як президент України я зобов’язаний непорушно додержуватися Конституції України і законів України", – зазначив Порошенко.

 

У самій петиції йдеться, що Новинський отримав українське громадянство "за сумнівних обставин та невідомо за які заслуги", і що це громадянство "подароване йому, російському олігарху, нелегітимним президентом-злочинцем Януковичем В.Ф. у 2012 р.".

 

Нардеп Вадим Новинський через власну прес-службу поширив заяву, в якій наголосив: в петиції "нема і жодного слова правди" (звернення стосується також банкрутства суднобудівних підприємств Миколаєва та сумнівної діяльності Новинського у Севастополі), і "від першої до останньої літери – брехня". "Прикро, що цей інструмент, котрий був покликаний привертати увагу президента до дійсно важливих питань, перетворився на фарс і став технологією у політичній боротьбі", – заявив про петицію Новинський.

 

27.04.2016