«Чорні» археологи натрапили на артефакти пшеворської культури.

Учора, 21 квітня, поблизу села Підпечери Тисменицького району Івано-Франківщини знайдено поховальний комплекс, в якому перебували урна з прахом, меч та спис. Поховання виявили на орному полі, після того, як трактор плугом зачепив урну, передає "Галицький кореспондент".

 

Ентузіасти-археологи, які розшукують старовинні монети, за допомогою металошукача натрапили на знахідку. Під урною вони знайшли декілька металевих предметів, які здались їм металобрухтом. Але після детального огляду виявилось, що це не так.

 

Археологи зв’язалися з професором кафедри теорії й історії держави та права Прикарпатського університету, доктором  історичних наук Сергієм Адамовичем та повідомили про знахідку.

 

Старший викладач кафедри етнології й археології Ігор Кочкін, який теж приїхав на місце, підтвердив здогадки про те, що це поховання відноситься до пшеворської культури, оскільки саме пшеворці згинали зброю померлого та спалювали тіла.

 

Хлопці викопали вже розбиту урну, в якій, скоріше за все, можуть знаходитись останки померлого, якому належали всі речі, також знайшли меч, деформований за пшеворським обрядом.

 

Також знайдений добре збережений втулковий спис, саме металевий наконечник, який теж був зігнутий, черняхівська фібула та інші металеві предмети, які поки важко ідентифікувати.

 

Археолог Ігор Кочкін зазначив, що поховальна урна відноситься вже до черняхівської культури, тобто це поховання перехідного періоду.

 

«Знайдені артефакти потребують детальної чистки та консервації», – пояснив археолог.

 

Сергій Адамович наголосив на тому, що унікальність цієї знахідки полягає в тому, що пшеворська культура рідко зустрічається на теренах Івано-Франківщини, знахідки цієї епохи здебільшого знаходять на території Чернівецької області.

 

«Пшеворська культура датується 200 роком до н.е. – 400 роком н. е.», – уточнив Ігор Кочкін.

 

 

22.04.2016