Вона перебуває на троні з 1952 року, що є історичним рекордом для англійської і британської монархії.

 

 

Принцеса Елізабет Олександра Мері Віндзор народилася 21 квітня 1926 року в Лондоні в родині герцога і герцогині Йоркських з династії Віндзорів. Вона була старшою донькою герцога Йоркського Ґеорґа, майбутнього короля Великої Британії Ґеорґа VI (1895-1952) і леді Елізабет Боуз-Лайон (1900-2002).

 

Після зречення стрийка – короля Едуарда VIII  – і вступу батька на престол в грудні 1936 року, 10-річна Елізабет стала спадкоємицею британського престолу.

 

1944 року Елізабет була призначена державним радником і з цього моменту могла виконувати частину функцій монарха в разі відсутності Ґеорґа VI.

 

На початку 1945 року вона вступила в допоміжну територіальну службу, отримала кваліфікацію механіка-водія автомобіля у військово-транспортному тренувальному центрі, закінчила війну в званні молодшого командира.

 

20 листопада 1947 Елізабет вийшла заміж за принца Філіпа Маунтбеттена, сина грецького принца Андрія, котрий тоді був офіцером британського флоту. Ставши її чоловіком, Філіпп отримав титул герцога Единбурзького.

 

6 лютого 1952 король Ґеорґ VI помер від хвороби легенів, Елізабет, котра перебувала в той момент з чоловіком на відпочинку в Кенії, зразу ж була оголошена королевою Об'єднаного Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, також є королевою 15 держав Співдружності (Австралія, Антигуа і Барбуда, Багамські острови, Барбадос, Беліз, Гренада, Канада, Нова Зеландія, Папуа-Нова Гвінея, Сент -Вінсент і Гренадіни, Сент-Кітс і Невіс, Сент-Люсія, Соломонові Острови, Тувалу, Ямайка), главою Англіканської церкви, головнокомандувачем збройних сил і Лордом Острова Мен. 2 червня 1953 року відбулася офіційна церемонія коронації у Вестмінстерському абатстві в Лондоні.

 

У королеви Елізабет II четверо дітей: спадкоємець престолу – старший син Чарльз Філіп Артур Ґеорґ, принц Вельський (1948 року народження); принцеса Анна Елізабет Еліс Луїза (1950 р. н.); принц Ендрю Альберт Крістіан Едвард, герцог Йоркський (1960 р. н.); принц Едвард Ентоні Річард Луїс, граф Вессекський (1964 р. н.).

 

У 2012 році на честь 60-річного ювілею правління королеви годинникова вежа Біґ Бен у будівлі парламенту Великої Британії в Лондоні офіційно була перейменована на «Вежу Елізабет». 2013 року в Лондоні відкрився для відвідувачів Олімпійський парк, названий ім'ям королеви Елізабет II.

 

На честь ювілею королеви у Великій Британії пройдуть скромні урочисті заходи. Глядачі, зокрема, очікують прогулянки Елізабет II зі своїм 94-річним чоловіком принцом Філіпом Віндзорським парком. Після цього вона запалить маяк – перший з понад тисячі маяків у Великій Британії і за кордоном, які будуть світитися на честь ювілею монархині.

 

А святковий вечір четверга Елізабет II має намір провести в суто родинному колі.

 

Проте головні урочистості з нагоди 90-ліття королеви відбудуться, як зазвичай, в одну зі субот червня. Таку дату обрано виключно з огляду на метеорологічну зручність масових святкувань. 

21.04.2016