Активісти звинувачують Івано-Франківську ОДА у порушеннях тендерного законодавства.

 

Активісти проекту «Тендер і злочин» виявили порушення під час тендерних процедур в комунальному департаменті Івано-Франківської ОДА. Кажуть, що за пів року кількість і суми порушень зросли ушестеро, передає "Галка".

 

Керівник проекту Мирослав Сімка розповів, що найбільшим порушником в області є Департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської облдержадміністрації – ідеться про державні закупівлі на суму близько 100 млн грн.

 

За словами активіста, майже всі закупівлі здійснені департаментом у 2015 році мають системні порушення.

 

«Схема проведення тендерних процедур виглядає наступним чином: замовник закупівлі подає пакет документів з технічних завдань (що саме повинен виконати учасник) та з кваліфікаційних вимог (вимоги до техніки та працівників учасника) на відкритий веб-портал з питань державних закупівель, на порталі учасники знайомляться з вимогами і надсилають свої пропозиції замовнику.

 

У випадку з порушеннями в комунальному департаменті структура надсилала на веб-портал закупівель документацію, проте лише з кваліфікаційними вимогами, ігноруючи технічні. В графі технічне завдання Департамент вказувала свою адресу, за якою просила звертатися учасників, щоб отримати технічні умови», – розповів Мирослав Сімка.

 

Активісти кажуть, що виявити фактичні міжособистісні зв’язки між учасниками і замовниками досить складно, а інколи й неможливо. Проте й без цих фактів процедури закупівель відбувались з порушеннями законодавства.

20.04.2016